Evenement

Passa Porta Festival 2019 – Zaterdag 30 maart

De zevende editie van het Passa Porta Festival vindt dit jaar plaats. Van 28 tot en met 31 maart verzamelt een honderdtal auteurs en kunstenaars zich in Brussel voor tal van auteursgesprekken, debatten, voorleesmomenten en ontmoetingen. Via meer dan 100 ontmoetingen ontdekt het festivalpubliek toonaangevende boeken, ideeën en verhalen in uiteenlopende vormen, van klassiek tot ludiek, op een tiental locaties in de Brusselse binnenstad (Passa Porta, Beursschouwburg, KVS, Espace Magh, la Bellone enz.).

Ben je benieuwd welke auteurs van Standaard Uitgeverij aanwezig zijn? We stellen het programma met onze auteurs graag aan je voor:

Zaterdag 30 maart

Matthijs de Ridder, Joris van Casteren en Leen Huet  – Waargebeurd: tussen feit en fictie (17:00 – deBuren)

Storytelling verbindt de journalist met de romancier, de wetenschapper met de kunstenaar. Tenslotte, feiten krijgen maar betekenis wanneer een verhaal de punten met elkaar verbindt. Maar waar stopt de Wahrheit en waar begint de Dichtung? Matthijs de Ridder zoekt het uit met Joris van Casteren en Leen Huet.

Tussen feit en fictie
Het waargebeurde verhaal zit in de lift. Historische romans, films en series, in meer of mindere mate gestoffeerd met historische bronnen, zijn altijd in zwang geweest. En tegenwoordig heeft elke tv-zender ook wel zijn eigen ‘scripted reality’-programma, ‘mockumentary’ of docudrama. In de boekenwereld groeit daarnaast de laatste jaren de belangstelling voor goed geschreven en uitdagende literaire non-fictie, en veelzijdig genre met eigen wetten en mogelijkheden.

Het metier van de non-fictieschrijver
Hoe ga je als schrijver om met feit en fictie, met de verleiding van de verbeelding en de soms nog wonderbaarlijkere werkelijkheid? Hoeveel gaten mag en moet je als non-fictieschrijver naar eigen goeddunken opvullen om het plaatje te laten kloppen en het verhaal juist te kunnen vertellen? Allround letterenman Matthijs de Ridder schotelt zijn gasten de vragen voor.

Jean Paul van Bendegem en Andy Fierens (18:30 – Beursschouwburg)

Op weinig plekken hoor je meer dooddoeners dan op café. Maar in Café Cliché stimuleren ze net het gesprek. Wiskundige en wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem gaat op zoek naar de diepere betekenis van 104 dooddoeners en legt zijn bevindingen voor aan het publiek, daarin bijgestaan door onze dichtende barman Andy Fierens.

Clichés zijn onzin, dat spreekt vanzelf…
Wie op zoek is naar de betere dooddoener kan altijd in een café terecht, voor toogpraat, een onuitputtelijke bron van clichés en het betere zeverwerk. Van ‘als we maar gezond zijn’ en ‘ik ben geen racist, maar’ tot ‘dit is te zot voor woorden’ en ‘ja maar, da’s toch logisch’. Ook al hebben we niets te zeggen en begrijpen we zelf maar half wát we zeggen, we gooien het er voor de zekerheid toch maar uit – zeker op café. Maar – cliché of niet – een dronkaard spreekt ook al eens de waarheid.

Op zoek naar de waarheid achter de dooddoener
Waarom bestaan er eigenlijk dooddoeners? Waar komen ze vandaan, en zijn ze werkelijk nietszeggend? Schijn bedriegt; dooddoeners zijn soms ook doordenkers. Wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem schudt in ons café 104 dooddoeners uit zijn mouw en gaat op zoek naar de diepere betekenis ervan. In Café Cliché wakkeren de dooddoeners het gesprek juist aan!

Voor het volledige programma van het Passa Porta Festival 2019: www.passaporta.be