Evenement

Peter Vermeersch presenteert ‘Aantekeningen bij een moord’

Boeken over rechtszaken hebben een bescheiden maar fascinerende plek in de literatuur. In onze contreien schreven onder anderen Maurice Roelants (De weduwe Becker), Jef Geeraerts (De zaak Jespers) en Harry Mulisch (Zaak 40/61) intrigerende rechtszaakromans. Met Aantekeningen bij een moord voegt Peter Vermeersch een verfrissend nieuw werk toe aan dit buitenbeentje van de letteren.

Tijdens de presentatie gaat Fatma Taspinar in gesprek met Vermeersch en strafpleiter Walter Van Steenbrugge.

lotsbeschikker

Op een ochtend ontvangt schrijver Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt om te zetelen in een volksjury. De aanklacht tegen de beschuldigde jongeman is roofmoord. Voor hij het weet, zit Vermeersch in het hart van het Brusselse Justitiepaleis. Samen met de andere juryleden krijgt hij te maken met vragen over de ware toedracht van de moord, met de rituelen van het recht en met een verdachte als een schuw dier.

Hoe voelt het om slachtoffer te zijn, of nabestaande? Wat doe je iemand aan als je hem straft? En waartoe leidt die straf? Aantekeningen bij een moord is zowel een persoonlijk verslag als een zoektocht naar vormen van rechtvaardigheid en troostend recht in onze tijd.

Justitiejournalist en VRT-nieuwsanker Fatma Taspinar gaat in gesprek met Vermeersch, strafpleiter Walter Van Steenbrugge las het boek alvast en deelt zijn bevindingen met auteur en publiek.

over peter vermeersch

Brusselaar Peter Vermeersch (1972) publiceerde essays, proza en poëzie in o.a. De Correspondent en McSweeney’s. Eerder verscheen van zijn hand Ex. Over een land dat zoek is, een verslag van zijn reis door ex-Joegoslavië, dat onder meer werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Naast zijn activiteiten als schrijver is Vermeersch als slavist en politiek wetenschapper verbonden aan de KULeuven.

Info & tickets

Voor meer info en tickets: www.passaporta.be