nieuws

‘Exit dyslexie’: hoe je met de Alfabetcode van elk kind een vlotte lezer maakt

Waarom leren zoveel kinderen niet goed lezen? Waarom schrijven ze zo lelijk en spellen ze zo slecht? Komt dat door computers en internet of hebben ze ‘iets in hun brein’ waardoor ze het gewoon niet kúnnen leren? In Exit Dyslexie begeleidt Erik Moonen het concept dyslexie naar de uitgang.

Eigenlijk zouden we elk kind goed moeten leren lezen. Want lezen is niet zomaar schoolvak, het is een mensenrecht. Voor een goed leven is het onmisbaar. Toch zijn er steeds meer middelbare scholieren die het niet goed genoeg kunnen om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Dat weten we uit onderzoek: vijftien jaar geleden één op acht, binnenkort waarschijnlijk één op vier. Maar hoe keren we het tij?

Als we moeizame lezers de hulp willen geven die ze nodig hebben, moeten we ons niet bezighouden met wie dyslectisch is en wie niet. We moeten hun problemen oplossen. Daarover gaat Exit dyslexie: over hoe we leren, over hoe het schrift werkt en vooral over de Alfabetcode, over hoe goed leesonderwijs er dus uit moet zien.

Het doel van dit boek is simpel: laten zien waarom zoveel kinderen de weg naar geletterdheid kwijtraken, en hoe je ze die weg toch nog helpt vinden. Hoe je elk kind – en als het moet ook elke volwassene – vlot leert lezen, goed leert schrijven, correct leert spellen. Die drie vormen namelijk één geheel: goed schrijven helpt om correct te leren spellen, correct spellen helpt om vlotter te leren lezen.

Veel materiaal is daar niet voor nodig: goed gelinieerd papier, goed schrijfmateriaal en een bibliotheekpas om onderweg wat leesvoer op te halen, meer niet. Kinderen leren namelijk niet beter of sneller omdat je meer bagage meeneemt. Wat telt is hoe goed je de weg kent.

Daarom beschrijft Exit dyslexie hem uitvoerig, in detail. Zodat  je – wie je ook bent, of je ervaring hebt met lesgeven of niet, of je op een school werkt, in een praktijk of gewoon bij je thuis – in staat bent om elk kind een vlotte lezer te helpen worden.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief