Het is vandaag Feest van de Vlaamse Gemeenschap en dat vieren we! Voor de thuisblijvers én harde werkers een zeer Vlaams gerecht met een twist om vandaag op het menu te zetten. We smullen van waterzooi van hondshaai en saffraan uit het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus. 

Wat heb je nodig?

Voor vier personen (bereidingstijd >60 minuten)

ZooiGesaffraneerdeHondshaai-21

  • 1 liter visfumet
  • 2 stengels prei
  • 4 stengels selder
  • 1 venkel
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 g moten hondshaai (van 5 cm)
  • olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 capsules saffraanpoeder (of saffraandraadjes)
  • vermout (bijvoorbeeld Ricard of Noilly Prat)
  • 150 ml room
  • 1 eetlepel zachte boter
  • 1 eetlepel bloem
  • paar takjes kervel
  • zuurdesembrood
  • peper van de molen
  • zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de visfumet
  • Maak de prei, selder en venkel schoon en snijd ze in stukken. Dat mag vrij grof, de groenten mogen nog herkenbaar zijn.
  • Pel de uien en snijd ze grof.
  • Pel de knoflook en plet tot pulp.
  • Snijd de vis in moten van 5 cm.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg er de prei, selder en venkel aan toe en laat even stoven.
  • Leg de stukken vis bij de groenten in de pan.
  • Voeg de tijm, laurier en saffraan toe en meng alles voorzichtig. Blus met een scheutje vermout en laat inkoken.
  • Giet de visfumet over de vis en voeg de room toe.
  • Kruid met versgemalen peper en zout.
  • Laat de waterzooi in koken op een zacht vuur, zo’n 5 minuten.
  • Kneed de boter en de bloem tot een egaal mengsel.
  • Roer wat van het mengsel onder het vocht van de waterzooi; dat bindt de saus en geeft ze een mooie glans. Voeg eventueel nog wat toe, als de saus nog niet genoeg gebonden is.
  • Laat nog 10 tot 15 minuten verder sudderen.
  • Controleer een stukje vis; het moet makkelijk los komen van de graat in het midden.
  • Strooi er nog wat plukjes kervel over en geef er zuurdesembrood bij.

Weetje!
Hondshaai, vroeger zeepaling genaamd, is zowat het jaar rond verkrijgbaar.

 

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Jeroen Meus

Jeroen Meus (°1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert. De reeks gelijknamige en al even succesvolle kookboeken die daarop volgden verleidden heel Vlaanderen tot achter het fornuis. [youtube code="BzOTYV_82R8"]