nieuws

Filip Lardon (‘Naar een wereld zonder kanker’) krijgt Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie

Filip Lardon is hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen en diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek. Met zijn kankeronderzoeksteam gaat hij op zoek naar nieuwe inzichten in het ontstaan en de ontwikkeling van tumoren en naar nieuwe en betere therapievormen. Professor Filip Lardon schreef ook Naar een wereld zonder kanker?, een boek vol hoop waarin hij voorspelt dat tussen dit en tien jaar 80 procent van de mensen met kanker genezen zal kunnen worden.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Loopbaanprijs reikt de Academie uit aan een onderzoeker die gedurende zijn of haar hele loopbaan sterke inspanningen voor wetenschapscommunicatie deed. De laureaten worden in oktober/november feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën.

Loopbaanprijs: kankerspecialist Filip Lardon

De Loopbaanprijs gaat dit jaar naar kankerspecialist prof. Filip Lardon. Hij wordt onderscheiden voor de impact op het kankeronderzoek en de volksgezondheid in het algemeen die hij teweegbracht via zijn volgehouden inspanningen om het brede publiek te informeren over kanker. Hij bereikte onder meer duizenden scholieren via een antirookproject op maat van scholen.

Hij schreef bovendien Naar een wereld zonder kanker?, waarin hij helder en bevattelijk beschrijft hoe de wetenschap zeer snel terrein wint en stilaan de ziekte inhaalt. In deel 1 legt hij aan een breed publiek uit wat we nu weten over kanker, hoe de ziekte ontstaat, hoe een kankercel ontspoort. Is het gewoon brute pech? Is het genetisch bepaald? In deel 2 blikt de wetenschapper vooruit. Welke nieuwe, revolutionaire therapieën worden ontwikkeld? Betekenen die het einde van chemo? En kunnen we straks kanker in een vroeg stadium opsporen op basis van een druppeltje bloed?

Filip Lardon wordt onderscheiden voor zijn jarenlange inzet met betrekking tot sensibilisering en informatiedoorstroming rond gezondheid en ziekte, voornamelijk rond de ziekte kanker. Inzichten en vooruitzichten van het wetenschappelijk kankeronderzoek vertaalt hij op een laagdrempelige manier voor het brede publiek, onder andere met boeken en voordrachten. In het bijzonder wordt hij geprezen voor zijn blijvend enthousiaste inzet om de problematiek van roken bij de “bron” aan te pakken: het informeren en sensibiliseren van een zo ruim mogelijk publiek en dan vooral jongeren.

Een dergelijke volgehouden inspanning kan haar effect op het kankeronderzoek en op de volksgezondheid niet missen en is een erkenning meer dan waard.

‘Op een dag zal onderzoek kanker verslaan. Het is nu aan kanker om schrik te krijgen.’

Dat Filip Lardon de weg naar het grote publiek heeft gevonden, moge duidelijk zijn. In de één-serie Thuis wordt zijn boek gelezen door Dokter Ann en vindt zo zijn weg naar talrijke huiskamers.

Thuis_170921

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief