lijst

Filosofische leestips voor jong en oud

0

Voor liefhebbers van filosofie, jong of oud, stelde we dit lijstje samen. Je vindt er boeken over oude en nieuwe toonaangevende filosofen, politieke filosofie, ethiek, religie en meer. We stelden ook een lijstje van heel toegankelijke filosofieboeken, en raden je enkele boeken aan om filosofie begrijpelijk te maken voor kinderen.

 

1. Denkers van vandaag voor de wereld van morgen

Alicja Gescinska trok naar twaalf toonaangevende denkers en sprak met hen over hun kijk op de wereld en de grote vraagstukken van onze tijd.

 

2. Wat we gemeen hebben

Thijs Lijster onderzoekt het politieke concept van de ‘commons’. Wat zijn de ‘commons’ precies, waarom zijn ze zo belangrijk, en hoe krijgen we terug meer gemeenschapszin in onze maatschappij?

 

3. Waarom schurken pech hebben en helden geluk

Jurriën Hamer stelt de rol van de vrije wil ter discussie. Filosofen twijfelen al eeuwen of er zoiets bestaat als vrije wil, neurologen ontkennen dat het bestaat. Maar welke implicaties heeft dit op onze relaties en op onze maatschappij?

Waarom schurken pech hebben en helden geluk won dit jaar de Socratesbeker voor beste Nederlandstalige filosofieboek.

 

4. De gelovige atheïst

Sander Herremans gaat als atheïst op zoek naar de kern van religie. Religie gaat volgens hem vooral over het hier en nu, over een diepgaande spiritualiteit die we vandaag meer dan ooit nodig hebben.

 

5. Crash baby Crash

Na De kus van Dabrowski komt Chris Van Camp met een nieuw boek over de theorie van Positieve Desintegratie van psychiater Kazimierz Dabrowski. In Crash baby crash legt de auteur deze theorie bijzonder helder uit en reikt ze tools aan om met zelfonderzoek te starten.

 

6. Het vuur van de vrijheid

De jaren 1933 tot 1943 markeren het zwartste hoofdstuk in de moderne Europese geschiedenis. Terwijl de catastrofe nadert, ontwikkelen Hannah Arendt, Simone Weil, Simone de Beauvoir en Ayn Rand hun visionaire ideeën.

 

7. De trein naar Tibet

Maja Wolny reist in de voetsporen van Alexandra David-Néel naar het Tibetaanse Lhasa en reflecteert over reizen en onderweg zijn.

 

Mag het wat luchtiger? Deze boeken maken filosofie toegankelijker.

 

8. Perfect: de handleiding

Michael Schur, de maker van de serie The Good Place, neemt je op een toegankelijke en humoristische manier mee in de geschiedenis van de ethiek.

 

9. Een kleine filosofie van de zee

Laurence Devillairs trekt lessen over ons bestaan als mens uit het eeuwige komen en gaan van de getijden, de diepte van de zee. De zee kan je helpen beter te luisteren naar je innerlijke ritme.

 

10. Drie minuten filosofie

Dit boek bundelt oude wijsheden waar je dagelijks even bij stil kan staan, in quotes van verschillende auteurs en denkers.

 

11. De dagelijkse stoïcijn

Dit boek verzamelt 366 stoïcijnse overpeinzingen over wijsheid, sereniteit, zelfkennis en veerkracht. Je dagelijkse portie filosofie om een goed leven te leiden!

 

Filosoferen met kinderen? Daarvoor zijn de boeken hieronder ideaal!

 

12. Filosofen in de dop

In deze unieke denkgids toont Scott Hershovitz je hoe je met kinderen over filosofie kan praten. Want kinderen zijn geïnteresseerd in morele en filosofische kwesties, ook al hebben ze soms niet de woordenschat om dit uit te drukken.

 

13. Serie Filosoferen met kinderen

In de kinderboekenreeks Filosoferen met kinderen worden filosofische thema’s belicht op maat van kinderen. Thema’s zoals ‘Wat zijn goed en kwaad?’, ‘Wat is geluk?’, ‘Wat is geweld?’ en ‘Wat voel ik?’ komen aan bod.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief