nieuws

Fotoreeks. Dubbele boekvoorstelling van ‘Een jihad van liefde’ en ‘Vrede kun je leren’

Gisteravond ging Fatma Taspinar in gesprek met David Van Reybrouck en Mohamed El Bachiri over Een jihad van liefde en Vrede kun je leren. Een avond over liefde, medemenselijkheid en vrede.

Mohamed El Bachiri is een Molenbekenaar van Marokkaanse afkomst en moslim. Tijdens de aanslagen van 22 maart 2016 verloor hij zijn grote liefde en moeder van zijn drie jonge kinderen, Loubna Lafquiri. Als eerbetoon buigt hij zich over het leed dat hem is aangedaan die hij op moedige en veerkrachtige wijze omzet in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij ook westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Zijn liefdevolle speech in De Afspraak beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. Omdat David van Reybrouck diep geraakt werd door Mohameds oproep, bracht hij de indrukwekkende boodschap onder woorden in Een jihad van liefde.

Voor Vrede kun je leren vonden David Van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg elkaar in de vraag of geweld zich met geweld laat bestrijden. Volgens hen kan het anders, want vrede is aanleerbaar. Vrede is een vak. Je moet eraan werken met dezelfde toewijding waarmee je een taal leert, of wiskunde, of motorrijden. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging.

Ook lieten een paar moedige jongeren van Uit de Marge/CMGJ horen hoe zij de toekomst zien en spraken zij zich uit over de huidige samenleving. Suheir Abdul Duo zorgde voor een ontroerend muzikaal intermezzo.

De avond eindigde in een staande ovatie. We geven je met onderstaande foto’s graag een idee van hoe de avond in de Roma was.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief