nieuws

Fotoreeks. ‘Kamer in Oostende’ van Koen Peeters

Voor zijn nieuwste roman, Kamer in Oostende, trok Koen Peeters samen met schilder Koen Broucke drie jaar lang elke maand naar Oostende, de stad waar ze allebei ooit de liefde van hun leven vonden. Ze lopen rond in de Stad aan Zee met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht. De ontmoetingen resulteerden in de ontroerende roman  Kamer in Oostende, én in een prachtige fotoreeks.

Elke week deelt Peeters enkele van foto’s van deze bijzondere vriendschap en indrukwekkende stad op Facebook. Wij delen graag al enkele van deze foto’s met jou. 

Roman – Kamer in Oostende

Een schrijver vertelt over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. Telkens ontmoeten ze elkaar in Oostende, waar ze allebei ooit de liefde van hun leven gevonden hebben. Ze lopen rond in de Stad aan Zee met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht. Ze spreken af in hotels, flaneren, dwalen tussen de Oostendenaars. Ze vertoeven in het gezelschap van vissers, Congolezen, tragische architecten, Snoek en Claus, Spilliaert en Ensor. En vrouwen. De schrijver en de schilder zijn nieuwsgierig, soms opdringerig, nooit onbeschoft. Ze ontwikkelen een ironische onderzoeksmethode, het perspectivisme, op zoek naar de Onvoltooid Oostendse Tijd. Niets blijkt dan nog toevallig. In hun ontmoetingen ontdekken ze hoe ze op zeldzame, kostbare, melancholische momenten door elkaars ogen kunnen kijken. Zelfs diep terug in de tijd. Met Kamer in Oostende brengt stilist Peeters een even fijnzinnig als ontroerend boek.

Fotoreeks – Kamer in Oostende

Kamer in Oostende #1 “Als je iemand ontmoet, kijk in de ogen alsof je daarin ineens een licht onderscheidt. Kijk dan op, met die ene belangrijke hoofdbeweging die we de herkenning noemen. De niet-gespeelde verbazing. Denk even na, zonder je gesprekspersoon aan te kijken. Stel dan je vraag met een zijdelingse blik. Altijd vriendelijk zijn en blijven.” (foto Sigrid Geldhof)

Kamer in Oostende # 2 Vriendschap “Allebei hebben we dat hongerige kijken, een gejaagdheid vooral, het plezier van vormloze gedachten uitwisselen, schoonheid zoeken, mekaar uitlachen zonder een mondhoek te vertrekken. Soms delen we frustratie of verdriet, ook al is dat beperkt. Zwijgen en weggaan is op elk moment toegestaan; onze vriendschap is niet zo hongerig dat ze steeds moet worden geanalyseerd.” (foto’s Pascal Verbeken, Sigrid Geldhof)

    Koen Peeters

Kamer in Oostende #3 Met Eric de Kuyper en Koen Broucke “Dat heeft Eric ons geleerd: ‘Oostends groen’. Zijn grote, pianospelende zus Annie had het ooit zo genoemd. Een flets lichtgroen op balustrades, in strandcabines, op muren in de huizen, in keukens tot en met de maillot van zijn zus. De Kuyper had er nooit van gehouden. Hij vond het opdringerig, bedrieglijk zelfs.”

Hier lees je meer over Kamer in Oostende, hier meer over de Klara-reeks die elke zondag te horen is tijdens Espresso.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief