nieuws

‘Galg en guillotine’: niet geschikt voor gevoelige lezers!

Radbraken, vierendelen, spietsen, verdrinken, ophangen, onthoofden, levend koken of verbranden. Het overzicht van terechtstellingsmethodes is huiveringwekkend vindingrijk.

Als terechtstellingen openbaar zouden zijn, zou jij ze dan bijwonen? Tot aan het begin van de twintigste eeuw waren openbare terechtstellingen een heel normale vorm van doodstraf in veel westerse landen. In sommige niet-westerse landen gebeurt het zelfs nog steeds…

Jonathan J. Moore opent Galg en guillotine met dit vraagstuk. Het boek geeft een overzicht van executies door de eeuwen heen. Er vinden namelijk al duizenden jaren lang publieke terechtstellingen plaats op onze aardbol. Dikwijls gingen (of gaan) die met zoveel spektakel gepaard dat het volksvermaak wordt. Denk maar aan de Romeinse spelen in het Colosseum. Maar ook de middeleeuwse straffen tarten alle verbeelding…

Het is bloedstollend hoeveel gruwelijke varianten de mensheid door de eeuwen heen bedacht heeft. In de moderne tijd heeft men ‘gelukkig’ ‘humanere’ manieren uitgewerkt. Het verhaal eindigt in de twintigste eeuw met de elektrische stoel, de gaskamers en executie door een dodelijke injectie.

Doorspekt met anekdotes biedt Galg en guillotine een fascinerend verhaal dat tot op de dag van vandaag vragen doet rijzen over de dunne grens tussen recht en onrecht. Niet geschikt voor gevoelige lezers!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief