nieuws

Galg of guillotine? Executies door de eeuwen heen

De gruwelijke geschiedenis van de doodstraf stemt op zijn zachts gezegd tot nadenken. In Galg en Guillotine vertelt Jonathan J. Moore op nuchtere wijze over de werking van foltertuigen en hun historische context door de eeuwen heen. Galg en Guillotine is een uiterst interessant verslag van een donker stukje uit onze geschiedenisboeken. 

Het is huiveringwekkend hoe vindingrijk de mensheid zich toont in haar zoektocht naar de meest ondraaglijke pijn en de afgrijselijkste dood.

Van de twaalfde tot de achttiende eeuw werden in Europa diverse folterwerktuigen gebruikt. Folteraars trokken vaak van stad tot stad, van district naar district. Ze hadden hun eigen ‘specialiteiten’, maar ze hadden de beschikking over alle [denkbare] technieken. In de ideale situatie sloeg het slachtoffer meteen door bij de aanblik van de folterwerktuigen, al was het soms nog nodig om de werking en gevolgen in alle huiveringwekkende details uit te leggen. Dit was de eerste van de vijf stappen om een bekentenis af te dwingen, en vaak was dat al voldoende. Zo niet, dan waren verschillende minder aangename mogelijkheden beschikbaar.

Executies; niet meteen het luchtigste onderwerp. Maar wel relevant in de zin dat het boek een subtiele aanklacht is tegen de doodstraf.

De middeleeuwen staan bekend als een barbaarse tijd, met afwijkende waarden en normen. Maar ook foltertechnieken die we ons vandaag de dag nauwelijks meer kunnen voorstellen. Gelukkig maken velen ervan letterlijk deel uit van de verleden tijd. Welke martelwerktuigen herken jij in onderstaande afbeeldingen?

Ontdek hier meer over het boek:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief