nieuws

Gelukkig gescheiden, ook tijdens de feestdagen?

De feestdagen staan symbool voor warmte, gezelligheid en momenten met de hele familie. Maar voor gescheiden gezinnen of nieuw samengestelde gezinnen is de eindejaarsperiode vaak onlosmakelijk verbonden met praktisch gepuzzel, stress en spanningen.

 

Wie krijgt de kinderen voor Kerstmis en voor Nieuwjaar? Krijgen ze cadeautjes van mama én papa, en moeten ze voor dubbele nieuwjaarsbrieven zorgen? Dit zijn maar een paar voorbeelden van de praktische problemen. De puzzel die heel wat gescheiden of nieuw samengestelde gezinnen elk jaar opnieuw moeten leggen, kan zwaar wegen op alle leden van de familie om dat er rekening gehouden moet worden met de gevoelens die bij ouders én kinderen spelen.

Helaas is er geen handleiding om deze problemen op te lossen, al zijn goede afspraken een goede basis om van te vertrekken, desnoods zwart op wit en tot op de minuut nauwkeurig. Ook Kaat Schaubroeck, auteur van Gelukkig gescheiden, benadrukt dat er geen gouden formule is om gescheiden of nieuw samengestelde gezinnen te doen werken. Als ouder krampachtig willen beantwoorden aan een maatschappelijk ideaal van de perfecte scheiding bezorgt je alleen maar teleurstelling, zegt ze.

Als ouder krampachtig willen beantwoorden aan een maatschappelijk ideaal van de perfecte scheiding bezorgt je alleen maar teleurstelling.

Kaat Schaubroeck verwijst daarvoor naar Gwyneth Paltrow, die op zondag pistolets gaat eten samen met haar nieuwe vriend en ex-partner. “Zoiets is voor de meeste ex-partners in de jaren na hun scheiding écht niet realistisch. Scheidingen zonder conflict idealiseren zorgt er alleen maar voor dat ouders zich nóg meer schuldgevoelens aanpraten.”

Soms is het ook de omgeving die een scheiding nog moeilijker maakt dan het al is. Vrienden of familieleden gooien met clichés als ‘ander en beter’ of ‘laat je niet doen hé’ en hopen alleen maar dat je er snel overheen zal geraken. “Maar een scheiding is een rouwproces. Bij de ene zal het weken duren, bij een ander jaren. Niemand die scheidt, bedoelt het slecht, maar het is een emotioneel gebeuren en het is dan ook niet verkeerd dat er verdriet en ruzie mee gepaard gaan”, zegt Kaat Schaubroeck.

Ze reikt dus geen gouden formule aan, maar gelukkig wel een praktisch boek vol advies en concrete tips. Voor meer informatie over Gelukkig gescheiden kan je hier terecht:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief