lijst

Lees mee(r): geniet van groen bij je thuis

Tijdens deze (zonnige) dagen wil je natuurlijk zo veel mogelijk genieten van de heerlijke buitenlucht. Maar hoe doe je dat het best dichtbij huis? Daar weten deze auteurs wel raad mee! Heb je geen tuin? Ook dan helpen deze boeken je te ontdekken wat groen met je kan doen!

Veel van onze boeken zijn overigens fors in prijs verlaagd. Ben je benieuwd welke? Scroll dan snel naar beneden.

 

De eerste tip komt uit Fluitend door het leven van Agnes Wené, een boek over vogelspotten en selfcare:

‘Je kunt deze oefening overal doen, op ieder moment van de dag. De enige vereiste is dat je er even tijd voor neemt. Dat is inderdaad stap één: stoppen waarmee je bezig was en je volle aandacht geven aan wat er gebeurt.

Kijk naar buiten, zoek de vogels. Wat zie je? Het is op dit moment niet zo belangrijk dat je alle vogels herkent. Het gaat er gewoon om dat je aandacht geeft, vol verwondering kijkt wat er gebeurt, in dit moment, en in het volgende moment enzovoort. Kijk zonder oordeel, zonder invulling. Gewoon waarnemen, je volle aandacht erbij houden.

Wat gebeurt er ondertussen met je? Hoe voel je je? Ben/blijf je gespannen? Glijdt de spanning weg en komt er ontspanning voor in de plaats? Waar zit je ademhaling? Vertraagt of versnelt die? Sta je stevig met je voeten op de grond? Voel je je stevig verankerd en geaard? Komen er gedachten op? Kun je ze loslaten, voorbij laten drijven als wolken voor de zon? Kun je je aandacht weer geven aan wat je waarneemt? Kun je ‘zijn’ in plaats van ‘doen’? Wat zie je? Hoor je? Ruik je?’

(pagina 45 van Fluitend door het leven)

Meer praktische én mentale tips vind je in het prachtige Fluitend door het leven. Een must-have voor iedereen die wat rust kan gebruiken.

Droom je van een moestuin, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Wim Lybaert zet enkele waardevolle tips op een rij.

‘Start je moestuin in februari of maart, zodra de bodem wat opgewarmd is, of beter nog, maak hem in september of oktober klaar. Zoek in je tuin de plek met de meeste zon – groenten hebben minstens 7 uur zonlicht per dag nodig. Bomen in de buurt zijn geen goed idee: die gaan lopen met al het water en voedsel dat voor je groenten bedoeld is. Blijf met je moestuin liefst 10 meter van grote bomen weg. Zoek liever een wat hoger gelegen stuk tuin; grond die te lang nat of zompig blijft of in de winter onder water komt te staan, slibt dicht en is niet geschikt als moestuin. Is je hele tuin erg nat, dan moestuinier je beter in verhoogde bedden, in bakken of in grote zakken. Leg je moestuin zo dicht mogelijk bij je huis, daar krijgt hij meer aandacht dan op een plek ver weg. De tijd dat moestuinen helemaal achter in de tuin verstopt moesten liggen, is allang voorbij. Je moestuin mag echt wel gezien worden, zeker als je er eetbare bloemen en insectenplanten in zet. Zorg voor een kraantje of regenton in de buurt: op droge dagen hebben je planten extra water nodig.’

(pagina 10 van Mijn Moestuin)

Ontdek meer boeken van Wim Lybaert.

 

In De tuin vertelt bestsellerauteur en boswachter Peter Wohlleben je meer over de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren. Wist je bijvoorbeeld dat madeliefjes een soort weerprofeten zijn?

‘[Het madeliefje] groeit bijna overal, en als je het plantje nog niet in je tuin hebt, raad ik je aan er een plekje voor vrij te maken. Eén blik op de wit met gele bloempjes, en je weet of je je was buiten of binnen moet ophangen. Is er regen of zelfs een onweersbui op komst, dan gaan de bloempjes dicht. Sommige laten hun kopje hangen, zodat er echt geen druppeltje in valt. Bij mooi weer blijft het bloempje openstaan. Dit alles gebeurt echter alleen overdag, want ’s avonds sluiten madeliefjes zichaltijd, net als veel andere soorten.’ (pagina 21 van De tuin)

Meer weetjes lees je in De tuin: te bestellen via de link hieronder. Nieuwsgiering naar andere boeken van Peter Wohlleben, zoals Het verborgen leven van bomen? Ontdek ze hier.

 

Permacultuur wordt wel eens de toekomst van het tuinieren genoemd, omdat je tuiniert in harmonie met de natuur, niet tegen de natuur in. En daar zit wat in! Lees hier alvast de eerste drie regels van deze manier van tuinbouwen:

Regel nr. 1: Leer van de natuur
De natuur is dynamisch. De planten kiemen, groeien, vormen zaad en sterven af, volgens hun eigen ritme. Elk jaar passen ze zich aan klimatologische schommelingen aan. Mettertijd worden ze sterker en productiever óf ze sterven helemaal af; hun resten leveren dan voedingsstoffen aan de nieuwe plantengeneraties. Samen met de paddenstoelen en het microbiële leven beïnvloeden ze de leefomgeving en vormen een duurzaam ecosysteem.

Regel nr. 2: Deel je tuin in zones en microklimaten in
De permacultuur biedt een radicale benadering van de indeling van je tuin, het ‘ontwerp’. Je maakt keuzes op basis van de manier waarop je de ruimte wilt gebruiken en inrichten om de beste oogsten te verkrijgen, terwijl je intussen je tijd en andere bronnen optimaal benut.

Regel nr. 3: Stop met omploegen: verzorg de bodem liever
Traditionele tuinders zijn veel tijd en energie kwijt aan spitten en dergelijke. Maar dat is helemaal niet nodig en werkt zelfs contraproductief. De bodem is een milieu dat wemelt van het leven, met micro-organismen als bacteriën, schimmels enzovoort. Dat mag je niet zomaar omvergooien. Overigens: voed de bodem, niet de planten.

(pagina 14 van Permacultuur)

Ontdek er alles over in dit prachtige boek!

 

Summer Rayne Oakes is met recht een plantenfanaat te noemen: met meer dan 1.000 kamerplanten van meer dan 500 soorten in haar appartement in Brooklyn, leeft ze letterlijk tussen het groen. In Hoe je een plant van je laat houden bespreekt Oakes de echte redenen waarom het goed voor je is om veel groen in huis te hebben. Het verzorgen van planten zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk, minder stress en schonere lucht in je woning. Een ander, veel minder vaak besproken voordeel: de verzorging van groen in je huis, kan dienen als een vorm van meditatie:

‘Zondag is voor mij een ‘bewegende meditatie’, vrij van beperkende gedachten en dagelijkse beslommeringen. Dit ritueel stelt me in staat te genieten van de spirituele, emotionele en fysieke voordelen die de verzorging van planten oplevert. ‘Meditatie in actieve toestand is zoveel beter dan meditatie in staat van rust,’ aldus de grote Japanse zenboeddhistische monnik Hakuin Ekaku, en ik heb gemerkt dat dat voor mij ook echt zo werkt, vooral tussen mijn planten. En dat blijkt voor meer plantenliefhebbers te gelden.’ (p. 190-191 in Hoe je een plant van je laat houden)

 

Deze bizarre tijden zijn hét moment om je vogelkennis bij te spijkeren. Daarom maakte Sarah Devos een vogelbingo. Niets moeilijks of ingewikkelds, alleen maar vogels die je makkelijk in je eigen tuin, balkon of park kunt zien. Het bestand kan je downloaden op de website Zondagbosdag. Veel spotplezier!

Heb jij ook zin om te vogelen? Download hier de gratis vogelbingo. Laat me zeker weten wat je ermee doet (en vooral, of jij als eerste van jouw familie alle vogels spot). Bingoooo – en veel plezier!

In prijs verlaagd

Van €24,99 naar €15,00

Van €24,99 naar €15,00

Van €34,99 naar €25,00

Van €19,99 naar €15,00

 

Nog meer inspiratie aan kleine prijsjes? Probeer deze eens!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief