nieuws

‘Genoeg Gezwegen’: Sophie Van Reeth laat slachtoffers van seksueel misbruik aan het woord

Sophie Van Reeth genoot volop van het studentenleven, tot ze in 2018 door een bevriende medestudent werd misbruikt. Na maanden begeleiding, veel onbegrip van haar omgeving en vooral ook na de moord op Julie Van Espen besloot ze dat ze niet langer kon zwijgen. Het resultaat: Genoeg Gezwegen.

‘Praat erover’, wordt vaak geadviseerd. ‘Stop het alsjeblieft niet weg.’ Maar wat als niemand je gelooft? Wat als je hele familie of vriendenkring uit elkaar dreigt te vallen (want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kennen slachtoffer en dader elkaar meestal)? Wat als de dader de rollen omdraait en je zelf als een slet wordt geportretteerd? ‘Je hebt het zelf uitgelokt met je gedrag, je kleding.’ Er zijn zoveel redenen waarom slachtoffers zwijgen; voor hun eigen omgeving, en al zeker voor politie en rechtbank.

In Genoeg Gezwegen tekent Sophie Van Reeth de pakkende verhalen op van zeven slachtoffers van seksueel misbruik, inclusief zichzelf. Daarmee wil ze vooral steun bieden aan wie dat nodig heeft, aan hen die schuld en schaamte hebben ervaren en die hun pijn helemaal alleen dragen, want er zijn zoveel redenen waarom slachtoffers zwijgen.

“Het is tijd dat slachtoffers van seksueel misbruik een gezicht krijgen, het gezicht van iemand die nog leeft, want dat zijn de mensen waar we wel nog iets voor kunnen betekenen, waar het niet te laat voor is.” – Sophie Van Reeth

Het is ook interessant voor de naasten, die vaak niet goed weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers van seksueel misbruik. En het is een boek voor ons allen, zodat we ons meer bewust worden van de impact van seksueel misbruik op het leven van een kind, van een jongvolwassene, van een mens.

Verschillende dichters – Moya De Feyter, Esohe Weyden, Noor Intisar, Kristien Spooren, Marthe Laureys en Matthias Van Laer – verleenden hun medewerking en proberen uit te drukken wat je moeilijk kan verwoorden. Chrostin verzorgde de illustraties bij hun poëzie.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief