nieuws

Gezond blijven met thee!

Kruiden en bloemen zijn onmisbaar in onze keuken. We gebruiken ze om te koken of om er een heerlijke thee van te maken. Kruidenthee bezit bovendien tal van geneeskrachtige eigenschappen. Maar ook de aroma’s van kruiden hebben een helende werking. We hebben ze hieronder opgesomd.

Wat is er heerlijker dan op een koude dag met een goed boek en een warme tas thee in de zetel kruipen? Door regelmatig één van onderstaande theeën te drinken, kom je de winter alvast door met heel wat minder gehoest en gesnotter. Uiteraard vervangen ze niet de klassieke medicijnen, maar thee is wel een mooie aanvulling of kan net voorkomen dat je ziek wordt.

  • Thee drinken stimuleert de immuniteit. Het verhoogt namelijk het aantal lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen in het bloed en de lymfeklieren die antilichamen produceren. Deze hebben we nodig om ons te beschermen tegen aanvallen van virussen en bacteriën.
  • Lavendel werkt kalmerend. Het verlaagt de bloeddruk en is een goed middel bij angst en zenuwachtigheid. Daarnaast heeft het ook een slijmoplossend effect waardoor lavendelthee drinken tijdens een verkoudheid kan helpen om symptomen zoals hoesten en een verstopte neus te verzachten.
  • Citroen is niet alleen lekker om in je thee te doen, het werkt ook tegen ‘zure klachten’ zoals zure oprispingen, maagzuur, reuma en artritis. Citroensap heeft ook een zuiverende werking waardoor je sneller geneest van bijvoorbeeld een griep.
  • Gember werkt verwarmend. Heb je last van keelpijn? Of voel je je grieperig en ellendig? Schil en snijd een paar stukjes verse gember af en overgiet ze met warm water. Voeg er een schijfje citroen bij voor een extra verzachtend effect!
  • Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en is ook licht kalmerend. Ideaal dus als je tijdens de drukke feestdagen even wil ontspannen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten thee? Theesommelier Ann Vansteenkiste schreef de boeken De stille kracht van thee en Zelfgeplukt. Daarin neemt ze je mee naar de boeiende wereld van de thee. Alle aspecten, van het productieproces tot de beste kruidencombinaties, komen aan bod.

Als je eenmaal de kracht van bepaalde kruiden hebt ontdekt, kan je er ook andere dingen mee doen dan theezetten. Créosa Govaers legt in Koken met kruiden uit hoe je ze in lekkere hapjes en gerechten kan verwerken.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief