nieuws

‘Gezond eten, gezond ouder worden’ met Eric De Maerteleire

Gezond eten, gezond ouder worden is het levenswerk van Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was 30 jaar lang hoofd van het Gentse Stadslaboratorium. Zijn focus ligt al jaren op de relatie tussen voeding en gezondheid.

In Gezond eten, gezond ouder worden vertelt Eric De Maerteleire over de invloed van voeding op het verouderingsproces. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek vertelt hij wat we kunnen doen om gezond(er) oud(er) te worden. Door de steeds stijgende levensverwachting liggen we namelijk minder vaak wakker van ‘hoe oud ze worden’ dan van ‘hoe ze oud worden’. Laten we daarom focussen op adding life to years in plaats van adding years to life!

De hamvraag is dan ook: kunnen we veroudering afremmen? Of nog beter: kunnen we levensbedreigende ouderdomsziekten van ons afhouden of het aantal minimaliseren? Het antwoord is ja. Maar hoe?

Op een bevattelijke manier maak je kennis met nieuwe begrippen die een belangrijke rol spelen bij veroudering: telomeren, epigenetica, oxidatieve stress, het microbioom… Begrippen die je nu misschien niets zeggen, maar na het lezen van dit boek zeker en vast helder zullen zijn.

De Maerteleire gaat uitgebreid in op de grootste problemen met onze (westerse) manier van eten en drinken, op de ideale verhouding eiwitten-koolhydraten-vetten in ons voedingspatroon en op het belang van tekorten aan bepaalde vitamines, mineralen en sporenelementen bij het verouderingsproces. Ieder hoofdstuk sluit de auteur af met praktische aanbevelingen.

Gezond eten, gezond ouder worden is een bijzonder rijk boek dat je even stil doet staan bij onze levensstijl en je aanspoort om beter en gezonder te gaan leven, door kleine dingen te veranderen.

 

Meer informatie over het boek en de auteur vind je hier:


Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief