nieuws

Gideon Samson wint Gouden Griffel voor Zeb.

Gideon Samson nam gisteren voor het eerste in zijn carrière de Gouden Griffel in ontvangst. Samson ontving de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijs voor het heerlijk absurde Zeb.

Zeb.

Dit is het verhaal van onze klas. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.

Uit het juryrapport

‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’

Gideon Samson

Gideon Samson (1985) debuteerde op 22-jarige leeftijd met Niks zeggen! en ontving hiervoor meteen een Vlag & Wimpel. Een aantal jaren later werd zijn tweede boek Ziek bekroond met een Zilveren Griffel. Samson was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. In 2012 verscheen de jeugdroman Zwarte zwaan die alom jubelend werd ontvangen. Zwarte zwaan werd beloond met een Zilveren Griffel én genomineerd voor de Gouden Lijst. Ook met zijn volgende boeken Eilanddagen en Alle dieren drijven, met illustraties van Annemarie van Haeringen, ontving hij een Vlag & Wimpel.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief