lijst

GoneWest: vijf literaire meesterwerken over WOI

In het kader van GoneWest verschenen de afgelopen vier jaar vijf literaire meesterwerken met het thema WOI. Deze week verscheen het vijfde en laatste deel in de reeks: Student onder de wapenen van Donald Hankey. Daarmee is de herdenkingsreeks nu compleet.

Onder de artistieke leiding van Erwin Mortier kregen de volgende vijf literaire meesterwerken een plek in de reeks: De grote kudde van Jean Giono (oorspronkelijk verschenen in 1931), Testament van de jeugd van Vera Brittains (oorspronkelijk verschenen in 1933), Oorlog van Ludwig Renn (oorspronkelijk verschenen in 1928), Tussentijd van David Jones (oorspronkelijk verschenen in 1937) en Student onder de wapenen van Donald Hankey (oorspronkelijk verschenen in 1916). In het kader van het GoneWest-Festival, werden alle boeken voor het eerst naar het Nederlands vertaald.

Student onder de wapenen van Donald Hankey verscheen deze week en sluit daarmee het project af. Gisteren mocht het boek al rekenen op vier sterren in De Morgen. Mortier over de keuze van Hankey:

‘Donald Hankey is te vroeg gestorven. De oorlog heeft zijn schrijverstalent aangevuurd. Helaas heeft diezelfde oorlog dat talent in de kiem gesmoord. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Zijn getuigenis in taal is zijn pakkende gedenkteken geworden.’ – Erwin Mortier.

De volledige reeks ontdek je hier:

Ook vinden er in het kader van GoneWest nog steeds evenementen plaats. Het overzicht vind je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief