Marcinelle, 31 mei 2023. In het geschil over de uitgave van nieuwe Guust Flater-albums heeft de arbiter, die in maart 2022 werd belast met de zaak door Isabelle Franquin en uitgeverij Dupuis, in het voordeel van de uitgeverij beslist. Dupuis is verheugd om het legendarische personage Guust Flater een tweede leven te kunnen geven, met de tekeningen en scenario’s van Delaf.

De beslissing van de arbiter maakt definitief een einde aan het geschil tussen Isabelle Franquin en de uitgeverij. “Wij betreuren de misverstanden die mogelijk tot dit geschil hebben geleid”, aldus Julie Durot, algemeen directeur van Dupuis. “Dupuis heeft altijd het grootste respect gehad voor het werk – en bijbehorende morele rechten – van Franquin, en van al onze auteurs. Deze uitspraak bevestigt onze getrouwe naleving van het contract dat door André Franquin werd ondertekend.”

Met de nieuwe albums van Guust Flater wil Dupuis de erfenis van André Franquin laten voortleven, een genie van de negende kunst, wiens personages cultureel erfgoed zijn geworden. De uitgeverij hoopt zowel doorgewinterde fans alsook nieuwe generaties aan te spreken met het werk van Delaf, dat getuigt van een opmerkelijke jarenlange toewijding en passie.

“Ik ben erg blij met deze beslissing en kijk ernaar uit om mijn werk met het publiek te delen”, aldus Delaf. “Ik hoop dat, wanneer lezers het album uit hebben, zij evenveel liefde en respect zullen voelen als ik voor Guust en zijn schepper, André Franquin.”

Over Delaf

Scenarist en tekenaar Marc Delafontaine – pseudoniem: Delaf – is geboren op 9 oktober 1973 in Sherbrooke (Québec, Canada).

Al op jonge leeftijd las hij De Smurfen, Asterix, Lucky Luke en Bollie & Billie, en ontdekte hij een bijzondere genegenheid voor schurken zoals Iznogoedh en Jaap. Maar pas bij het lezen van Guust raakt hij voor het eerst echt gefascineerd door het tekenwerk, meer bepaald de kracht en perfectie van Franquins lijn. Delaf groeide op in een artistieke omgeving met een vader die beeldhouwer was en zijn voorbereidingen vaak tekende. Na het lezen van het album Het ontwaken van Z van Tome en Janry vindt Marc zijn roeping en besluit hij zelf stripauteur te worden. Hij studeert plastische kunsten voordat hij voor eigen rekening begint. Lange tijd legt hij zich in de stripwereld toe op inkten, lay-outen en storyboarding. Delafontaine illustreerde ook enkele jeugdboeken en publiceerde korte stripverhalen in een aantal Québecse tijdschriften.

Delaf maakte bij Dupuis de serie Mooie navels in nauwe samenwerking met Maryse Dubuc, een succesvolle serie over het leven van drie “vriendinnen”. In 2022 gaat voor Marc Delafontaine een droom in vervulling door het iconische personage Guust Flater opnieuw tot leven te wekken.

Alle afbeeldingen: Delaf naar Franquin © Dupuis, 2023.