nieuws

Hannah vindt YA zalig!

Hannah Van den Broeck wilde graag enkele young adult boeken voor ons recenseren. Dat vinden wij zalig! Welke boeken ze las en wat ze ervan vond lees je in dit artikel.

Meerminnen verdrinken niet

Toffe jeugdroman bomvol historische elementen. Je denkt waarschijnlijk : “Pfffft, weer zo’n saai historisch verhaal.” Maar dit verhaal is dat helemaal niet. Het verhaal speelt zich af in 1911 in Bruinisse (Nederland).

Hoe het van een superfijn verjaardagsfeest kon veranderen in plotseling een grote stormramp had ik echt maar dan ook echt niet verwacht.
Ook vind ik het heel leuk voor Janna (het hoofdpersonage) dat ze zo’n goede vriend heeft als Dies. Tussen die twee bloeit echt iets moois.
Wat verder ook heel mooi is, zijn de prachtige illustraties in dit boek, gemaakt door de zus van de schrijfster.

Boven de titel van elk hoofdstuk titel staat er een cirkel met een illustratie, die je in de grote tekening vooraan in het boek kan terugvinden.
Het dialect dat de mensen in Bruinisse spreken, begreep ik wel niet direct, maar gelukkig had ik de verklarende woorden- en begrippenlijst helemaal achteraan in het boek.

Wil je meer weten over het boek?

Mermaid

Supermooie hervertelling van de Kleine Zeemeermin, alleen dan veel leuker, spannender, moderner en tragischer dan het oorspronkelijke sprookje. Ik zeg nu wel dat het een sprookje is, maar eigenlijk is dat niet zo. Het begint niet met het gekende ‘Er was eens …’ en een happy end heeft het boek ook niet. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt, is wel prachtig: een onderwaterpaleis met vloeren ingelegd met goud en parels en alle andere luxe die je je maar kan wensen, behalve vrijheid dan.

Ik werd echt boos toen ik las hoe de Zeekoning zich gedraagt tegenover zijn zes dochters. Hij ziet hen als zijn bezit, maar het zijn mensen.
Het stuk dat ik het het spannendste vond, is dat waarin de meermin naar de zeeheks Ceto gaat om benen te krijgen. Zo kan ze naar de mensenjongen Oliver gaan van wie ze houdt en die ze gered heeft tijdens een storm. Hiervoor betaalt ze wel een verschrikkelijke prijs: elke keer dat ze stapt op haar voeten lijdt ze verschrikkelijke pijnen en haar tong wordt er uitgesneden zodat ze niet meer kan praten. Er zit echter nog een addertje (eerder een zeeslang) onder het gras: als ze er niet voor kan zorgen dat Oliver van haar houdt tegen het einde van de maand, gaat ze eraan.

Het einde vond ik heel erg goed omdat de zes zussen dan niet meer luisterden naar hun vader. De waarheid achter de ontvoering van de moeder vond ik heel erg verlossend omdat ik dan eindelijk wist wat er was gebeurd. Maar wat de waarheid precies is, ga ik nog niet vertellen. Daarvoor moet je zelf het boek lezen.

Wil je meer weten over het boek?

The Iron Sisters

Ik vind het een heel mooi, meeslepend en feministisch verhaal waarin veel vragen gesteld worden. Wie kunnen de zussen vertrouwen: de Erfgenaam of zijn jongere broer? Waarom koos de Erfgenaam Nomi als zijn grace (een toonbeeld van elegantie en schoonheid) en niet haar zus Serina? Waar is Serina? En nog veel belangrijker, zullen ze elkaar ooit terug zien?

In dit boek gebeurden er veel dingen die ik niet verwachtte, bv. dat Nomi gekozen werd door de Erfgenaam in plaats van haar zus, die al haar hele leven werd voorbereid om grace te worden. Er is ook een erg verrassende moord.
Het boek zelf wisselt steeds van hoofdpersonage, van Nomi naar Serina en weer terug. Dit zorgde ervoor dat ik steeds in spanning verder las en dat ik het moeilijk had om het boek weg te leggen.

Het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan in de wereld van Serina en Nomi maakte me echt woedend. Vrouwen mogen bijvoorbeeld hun haar niet knippen zonder de toestemming van hun man. Vrouwen hebben ook een samenscholingsverbod. Het ergste onrecht is misschien nog dat vrouwen niet mogen leren lezen (kan je het je voorstellen, een wereld zonder lezen?).

Wil je meer weten over het boek?

Ash Princess Trilogy – deel 1

Dit boek is een fantasierijk en meeslepend verhaal. Het zit vol avontuur en girlpower. Dit boek is in één woord: ‘fantastisch’. Toen ik de titel las, dacht ik dat het weer zo’n boek ging zijn over prinsessen met een bijna perfect leven.

Maar dat is dus niet zo. Het hoofdpersonage vecht voor haar rechten en voor de rechten van haar volk dat mishandeld wordt, verhongerd en wordt gedwongen tot slavernij. In tegenstelling tot echte prinsessen is zij niet bezig met haar uiterlijk of theepartijtjes te plannen. In plaats daarvan steelt ze sieraden, maakt ze plannen om de prins te vermoorden en om de keizer te verbranden.

Wil je meer weten over het boek?

Lady Smoke

Laura Sebastian schreef met Lady Smoke een prachtig vervolg op Ash Princess. Het boek pikt direct de draad op waar het vorige boek stopte. Ook houdt het je in spanning tot de laatste pagina. Het enige minpunt (volgens mij) is Theodosia’s relatie met Soren en Blaise. Na twee boeken wordt het toch wel eens tijd dat ze kiest op wie ze echt verliefd is. Maar dit boek is zeker niet alleen een liefdesverhaal. Er komen ook wrede stukken in.

Mijn lievelingsstuk in het boek is het stuk waarin Theodosia in Sta’ Crivero logeert en ze de waarheid ontdekt over de moorden.

De kaart in het begin van het boek vind ik ook heel leuk. Deze geeft je een beetje meer inzicht over hoe de wereld eruitziet waarin het boek zich afspeelt.

Wil je meer weten over het boek?

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Ik ben nu zelf al bijna dertien jaar en ik herken vele grappige situaties uit dit boek ook bij mezelf. Ook al leef ik in een andere eeuw dan Adrian Mole en ben ik een meisje.

Het boek is supergrappig. Het grappigste vond ik dat Adrian bijna de hele tijd denkt dat hij een intellectueel is. Volgens mij is hij dat helemaal niet. Op school bakt hij er niet veel van: zijn hersenen doen al pijn na een beetje huiswerk, hij schrijft zijn opstel over uit een encyclopedie, …

Het boek is ook een beetje leerrijk omdat je dan leert over hoe mensen in de vorige eeuw (rond 1980) leefden, bv. zonder smartphone. Dan heb je een excuus om aan je ouders te zeggen dat je ‘veel geschiedenis’ gestudeerd hebt. 😊

Als je wilt weten waarom Adrian en zijn vrienden protesteren voor rode sokken, of zijn ouders echt gaan scheiden of terug bij elkaar komen, of Adrian zich verder laat afpersen, of zijn vader eindelijk terug werk vindt, … dan moet je zeker dit boek lezen.

Wil je meer weten over het boek?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief