nieuws

[Hercule Poirotprijs] Toni Coppers en Maja Wolny vallen in de prijzen

Gisteren werd de Hercule Poirot prijs uitgereikt. Toni Coppers kreeg de Publieksprijs voor De jongen in het graf en Maja Wolny werd voor De Boekenmoordenaar bekroond met de Fred Braeckman-award voor het beste thrillerdebuut.

Afgelopen mei trakteerde Toni Coppers zijn fans op alweer een razend spannende thriller. De jongen in het graf is het veertiende boek in de Liese Meerhout reeks. Het eerste boek rond deze reeks, Niets is ooit, werd al genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Nu, tien jaar later wint  De jongen in het graf de publieksprijs! Het boek won eerder deze week al de eerste LangZullenWeLezen-trofee in de categorie thrillers. Twee publieksprijzen in één week is niets minder dan indrukwekkend!

In De jongen in het graf krijgen Liese Meerhout en Michel Masson te maken met een stervende seriemoordenaar die al meer dan twintig jaar een geheim bewaart. Op zijn sterfbed wil hij hoofdinspecteur Masson zien, de man die hem die jaren geleden achter de tralies heeft gekregen. Hij heeft hem iets te vertellen… Het team wordt gedwongen een duik in het verleden te nemen op zoek naar antwoorden… en een graf.

“Ik heb met “De jongen in het graf” een misdaadroman geschreven waar ik oprecht trots op ben. Dat zoveel lezers dat gevoel nu bevestigen doet zo’n deugd. In mijn boeken vind je weinig bloed maar veel menselijkheid, kwetsbaarheid en al zeg ik het zelf: zorgvuldig geconstrueerde plots.”

Maja Wolny debuteerde als fictieauteur in 2009. Na haar roman Zwarte Bladeren (2016) verscheen ook haar thrillerdebuut De Boekenmoordenaar in het Nederlands.  De Boekenmoordenaar werd gisteren bekroond met de Fred Braeckman-award voor het beste thrillerdebuut.

In De Boekenmoordenaar wordt een bekend Amsterdams meubelrestaurateur dood aangetroffen in zijn atelier. Inspecteur Eva Paelinck gelooft niet in de officiële these van een hartaanval. Haar speurtocht gaat diep terug in de tijd en raakt een weinig bekende episode van de Europese geschiedenis: de massale verbanning van Joden uit communistisch Polen precies vijftig jaar geleden en hun migratie naar onder andere Nederland en België. Wanneer in Antwerpen een tweede lijk wordt gevonden, komt niet alleen de reputatie maar zelfs het leven van Eva in gevaar.

“Wolny bezit een groot talent voor het treffende detail, en doordat ze clichétaal vermijdt, efficiënt met beelden en vergelijkingen omspringt en beschrijvingen gevoelvol en zelfs poëtisch vastlegt, krijgt haar stijl een rijke glans.” (De Morgen)

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief