video

Herman van Veen over ouder worden

In Voor het eerst  schrijft Herman van Veen over het onbarmhartige proces van het ouder worden. Het boek is een zoektocht naar betekenis, speels en filosofisch, om tot het besef te komen dat je ouder worden steeds weer voor het eerst doet. Het gaat vanzelf en gaat vanzelf weer over.

Wanneer begint dat, ouderdom? Op welk moment besef je dat die jonge man is afgelost door een man op zekere leeftijd? De geest is vitaal, maar het lichaam hapert soms. De kloof tussen nu en vroeger wordt steeds groter. De ervaringen stapelen zich op, de herinneringen verdringen elkaar. Onverschrokken gaat Herman van Veen de confrontatie aan met zichzelf en schrijft hij over zijn leven van toen en nu. Over vriendschappen en vergankelijkheid, verlies en levenslust en de troost van de verbeelding. Steeds verbindt hij zijn verhalen met zijn theater- en liedteksten, waarin wonderlijk genoeg de ouderdom en de dood al sinds jaar en dag alom aanwezig blijken te zijn.

Gisteren schoof Van Veen aan bij Van Gils & Gasten, waar hij vertelde over zijn boek. Waarom hangt hij bijvoorbeeld af en toe aan de trap? En is hij bang voor de dood?

Het fragment kijk je hier terug.

Van Veen sloot af met een muzikaal stuk. Hij zong een tekst van Bart Moeyaert: Sterk.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief