interview

‘Het actuele probleem in Europa is niet migratie, maar ongelijkheid.’

Deze zomer verscheen Exit West van Mohsin Hamid, een aangrijpende roman over twee geliefden in tijden van migratie. Afgelopen week sprak MO* de auteur over zijn boek en de actuele problemen die hij ermee aanhaalt.

In Exit West lezen we het verhaal van de moderne Nadia en de bescheiden Saïd, die verliefd worden tegen een achtergrond van oorlog. Ze horen over een deur die hen naar een veiligere plaats in het Westen kan leiden en besluiten de stap te nemen, richting een onbekende wereld. Een intieme roman die de dagelijkse realiteit van een onzekere toekomst en achterlaten hetgeen je liefhebt treffend samenvat.
Het boek staat op de shortlist van de Man Booker Prize 2017, die op 17 oktober bekend gemaakt worden.

Het interview

De thema’s in Exit West leveren genoeg gesprekstof op, zo bleek in het interview met MO*. Mohsin Hamid wil met zijn roman bijvoorbeeld de vraag naar voren brengen of het huidige Westen nog zal blijven bestaan zoals het is. Wat voor invloed heeft migratie op de huidige scheiding tussen Oosten en Westen?

‘Het is ook een vraag: verdwijnt het Westen zoals wij het nu kennen of ons voorstellen? Wat gebeurt er met steden in het Westen als steeds meer mensen uit het Oosten daar komen wonen? Wat betekent “het Oosten” als een heleboel mensen in steden als Lahore levens leiden die in wezen westers zijn?’

Tegelijkertijd ziet Hamid ook duidelijke overeenkomsten tussen Oosten en Westen, die vaak over het hoofd gezien worden. Er wordt volgens Hamid te obsessief gefocust op wat verschilt:

‘Tegelijk wil ik in deze roman de migranten en vluchtelingen tonen als mensen die geconfronteerd worden met dezelfde fundamenteel menselijke ervaring van vergankelijkheid als wij allemaal. De emotie van Saïd als hij bij zijn vertrek zijn oude vader moet achterlaten put ik uit mijn eigen ervaring met mijn ouders -waar ik nog altijd naast woon, overigens. Er is momenteel geen gebrek aan erkenning voor het verschil in ervaring en de ongelijkheid in kansen. Wat ontbreekt, is veeleer de erkenning van onze fundamentele gelijkheid.’

Verder bespraken MO* en Hamid ook de waarde van liefde, de hedendaagse dreiging die tegenwoordig op vele manieren terug te vinden is en het spel tussen lezer en schrijver. Het volledige interview lees je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief