nieuws

Het geheim gebleven leven van Moellah Omar

Moellah Omar is sinds 2001 de meest gezochte terrorist geweest, na Osama Bin Laden. De V.S. beloofden 10 miljoen dollar aan de persoon die zijn verblijfplaats zou onthullen. Tot op heden tasten de geheime en militaire diensten wereldwijd in het duister over zijn bestaan, nadat hij in 2001 het leiderschap van de taliban overdroeg. De Nederlandse journaliste Bette Dam onthult in haar boek Op zoek naar de vijand hoe dicht de Amerikanen al die tijd onbewust bij moellah Omar waren. 

Amerikaanse militairen hadden hun basis jarenlang op een uur wandelen van moellah Omar, al die tijd waren ze vlak in zijn buurt. Tijdens een grootschalige zoekactie kwamen soldaten zelfs in zijn huis, zonder hem te vinden.

Op basis van riskant veldwerk en grondig onderzoek plaatst Dam in Op zoek naar de vijand de taliban in een nieuw perspectief. Ze laat zien hoe de taliban, binnen het frame van de ‘war on terror’, door westerse overheden en media van potentiële bondgenoot tot te vernietigen vijand werden gemaakt. Dam beschrijft hoe een land en zijn bevolking met brute kracht werden ontwricht en in een oorlog belandden die onnodig was.

In de pers

De Standaard sprak met Dam over haar nieuwste boek en haar visie op de man die zo’n mysterie is:

‘Moellah Omar is al die tijd in Afghanistan gebleven, hij was een eenvoudige, bijna ongeletterde koranleraar in een kleine school in Deh Rawod, in de zuidelijke provincie Uruzgan. … Moellah Omar is groot geworden omdat de anderen er zo’n ­chaos van hebben gemaakt: ze vochten elkaar de tent uit.’ – Bette Dam in De Standaard

Het interview kun je teruglezen op www.standaard.be.

Op zoek naar de vijand is een must-read, volgens MO* Magazine. Zij plaatsten een uitgebreide recensie online:

“Het resultaat van [haar] zoektocht is een must-read. Niet alleen voor al wie Afghanistan en de Lange Oorlog beter wil begrijpen – de ervaring leert dat die doelgroep te klein is om een boek succesvol te maken – maar ook voor iedereen die wil meemaken hoe werkelijkheid en beeldvorming van elkaar verschillen.”

Ook in De Morgen lees je meer over Dams boek.

Op zoek naar de vijand bestellen? Dat kan via onderstaande link:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief