nieuws

[Boekenweek] Hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden: Shinrin-Yoku!

Heb jij al gehoord van Shinrin-Yoku? Als dat nog niet het geval is, dan wordt dat hoog tijd! Want de voordelen van bosbaden zijn talrijk. De Japanse Dr. Qing Li legt uit Shinrin-Yoku zo belangrijk is.

Shinrin-Yoku, in het Nederlands ook wel bosbaden genoemd, wordt het Japanse geheim voor gezondheid en geluk genoemd. Het is een meditatieve bezigheid waarbij de vijf zintuigen worden geprikkeld door je letterlijk onder te dompelen in de natuur, zodat lichaam en geest tot rust kunnen komen. Ontdek nu ook hoe de natuur jou gezond en gelukkig kan maken!

In Japan is Shinrin-Yoku al jaren een begrip: omdat we steeds minder buiten komen en steeds meer naar de steden trekken, vonden ze het daar hoog tijd om het bosbadenconcept te stimuleren. Het heeft immers tal van gezondheidsvoordelen:

  • Verlaagt je stressniveau en bloeddruk
  • Geeft je weerstand een boost
  • Stimuleert energie, creativiteit en concentratie

Bosbaden is meer dan een wandeling door het bos. Er hoeft geen specifieke bestemming te zijn en er is geen fysieke inspanning nodig: door te observeren hoe een boom in de wind beweegt, je hand over de schors te laten gaan of de specifieke geur van park of bos op te snuiven, komen lichaam en geest al snel tot rust. En dat kan zelfs in je eigen achtertuin.

‘De kunst van het bosbaden is de kunst van het verbinding maken met de natuur via onze zintuigen.’ – Dr. Qing Li

Dr. Qing Li doet al jaren onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van Shinrin-Yoku en is wereldwijd dé expert op het gebied van natuurgeneeskunde. In Shinrin-Yoku laat hij je zien hoe je optimaal van de voordelen van deze natuurtherapie kunt profiteren, zowel in de buitenlucht als in je eigen huis en tuin.

(Lees verder onder de video.)

Bron: World Economic Forum, YouTube

Een fragment uit Shinrin-Yoku

Onze relatie met bossen

We weten allemaal wat voor een goed gevoel het ons kan geven om in de natuur te zijn.
We weten allemaal wat voor een goed gevoel het ons kan geven om in de natuur te zijn. Dat weten we al duizenden jaren. De geluiden van het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat door de bladeren speelt, de frisse schone lucht: het zijn dingen die ons een behaaglijk gevoel geven. Ze verlichten onze stress en onze zorgen, helpen ons te ontspannen en helderder na te denken. Door in de natuur te zijn, kan ons humeur verbeteren, kunnen we weer energie en vitaliteit krijgen en worden we verfrist en verjongd.

Heel diep vanbinnen weten we dit. Het is als een intuïtie of een instinct, een gevoel dat soms moeilijk te beschrijven is. In het Japans hebben we een woord voor gevoelens die te diep zijn voor woorden: yugen. Yugen geeft ons een intense gewaarwording van de schoonheid en het mysterie van het heelal. Het gaat over deze wereld, maar zinspeelt op iets wat het overstijgt. De toneelschrijver Zeami Motokiyo beschrijft het als de ‘subtiele schaduwen van bamboe op bamboe’, het gevoel dat je krijgt als je ‘de zon ziet ondergaan achter een met bloemen overdekte heuvel’ of ‘als je in een groot bos dwaalt zonder aan terugkeren te denken’.

Zo voel ik me als ik in de vrije natuur ben. Dan denk ik aan mijn jeugd in een klein dorp. Ik herinner me de groene populierenbossen in de lente en de zomer, en de gele bladeren in de herfst. Ik herinner me dat ik met mijn vriendjes verstoppertje speelde tussen de bomen en dat we altijd dieren vonden, zoals konijnen en vossen, Chinese dwerghamsters en eekhoorns. In mijn dorp was een prachtig abrikozenbos dat de hele maand april vol roze bloesems was. Ik weet nog hoe de abrikozen smaakten die we in het najaar oogstten.

Ik wil weten waarom we ons zoveel beter voelen als we in de vrije natuur zijn.
Maar wat is dat gevoel precies dat zo moeilijk onder woorden te brengen is? Wat ligt erachter? Hoe komt het dat de natuur ons dat gevoel geeft? Ik ben een wetenschapper, geen dichter. En ik bestudeer de wetenschap achter dat gevoel al vele jaren. Ik wil weten waarom we ons zoveel beter voelen als we in de vrije natuur zijn. Wat is die raadselachtige kracht van bomen die ons zoveel gezonder en gelukkiger maakt? Waarom voelen we ons minder gestrest en krijgen we meer energie alleen al door in het bos te lopen? Sommige mensen doen onderzoek naar bossen. Sommige mensen doen onderzoek naar geneeskunde. Ik doe onderzoek naar bosgeneeskunde om alle manieren te ontdekken waarop wandelen in het bos ons welzijn kan verbeteren.

Maar wanneer heb jij voor het laatst in een bos gewandeld of door een bos gelopen dat zo mooi was dat je vol bewondering bleef staan? Wanneer heb je voor het laatst in de lente de bloemen uit hun knoppen zien komen of in de winter de rijppatronen op een blad zorgvuldig bekeken? Ik vraag me af hoeveel uren je vandaag in plaats daarvan naar een scherm hebt gekeken en hoe vaak je op je smartphone hebt gekeken. In je kantoor met airconditioning of verwarming heb je misschien niet eens gemerkt wat voor weer het is. Misschien heb je de verandering van de seizoenen wel helemaal gemist. Heb je gemerkt dat het buiten lente is? Dat de herfst voorbij is?

Ik woon niet meer op het platteland. Ik woon nu in Tokyo, een van de grootste steden ter wereld, en een van de steden met de meeste inwoners. Van een havenstadje in de oude provincie Musashi is Tokyo uitgegroeid tot een van de dichtstbevolkte steden ter wereld, met een bevolking van bijna 13.500.000. Dat is ongeveer 11 procent van de totale bevolking van Japan. En we zitten bij elkaar gepakt op 2191 km² of 0,06 procent van het totale oppervlakte van Japan. Met andere woorden: in Tokyo wonen 6158 mensen per km². In vergelijking: Londen heeft 1510, Parijs 2844 en New York 1800 inwoners per km².

Maar ik heb geluk. Ik werk pal naast een park met een beroemde tempel, waar heel veel bomen staan. Vanuit het raam van mijn kantoor heb ik een mooi uitzicht en ik loop bijna elke dag rond lunchtijd de tempel binnen.

Er staan enorme ginkgo’s, kersenbomen en er is een driehonderd jaar oude tuin met azalea’s in duizenden verschillende variëteiten, sommige met kleine bloemen, zoals de Fuji-tsutsuji (Rhododendron Tschonoskii), en sommige met bloemen zo groot als wielen, zoals de Hanaguruma (Rhododendron macrosepalum). Ze bloeien in april en mei met schakeringen van donkerrood, roze en wit. Ik vind het heerlijk om de kersenbomen te zien bloeien, en naarmate de zomer vordert, geniet ik van de vele verschillende tinten groen. In de herfst veranderen de bladeren van de ginkgo in een spectaculair geel.

Shinrinyoku betekent dus baden in de bosatmosfeer, of het opnemen van het bos via onze zintuigen.
Er waaide een heerlijk kalmerend briesje toen ik vandaag rond lunchtijd mijn wandelingetje ging maken en ik merkte dat de ginkgo inderdaad zijn prachtige herfstkleur begint te krijgen. In het weekend bezoek ik de groene parken in Tokyo en breng ik daar meerdere uren door. En elke maandagmiddag ga ik met mijn studenten een wandeling maken.

Eigenlijk is dit meer dan zomaar een wandeling. We beoefenen wat we in Japan ‘bosbaden’ noemen, of shinrin-yoku. Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku betekent ‘bad’. Shinrinyoku betekent dus baden in de bosatmosfeer, of het opnemen van het bos via onze zintuigen. Dat is geen lichaamsbeweging, wandelen of joggen. Het is gewoon in de vrije natuur zijn, er verbinding mee maken via ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin. Binnen gebruiken we meestal maar twee zintuigen: onze ogen en onze oren. Buiten kunnen we de bloemen ruiken, de frisse lucht proeven, naar de veranderende kleuren van de bomen kijken, de vogels horen zingen en de bries op onze huid voelen. En als we onze zintuigen openstellen, beginnen we verbinding te maken met de natuur.

Laat je je graag onderdompelen in de natuur met Dr. Qing Li? Bestel jouw exemplaar van Shinrin-Yoku dan hier!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief