Op zoek naar een warm winters soeprecept? Tomaat, ui, een vleugje Jeroen Meus en klaar! Geniet van een uien-tomatensoep met gebakken ui en spek. Uit Winterkost.
4 PERSONEN + OM IN TE VRIEZEN
BEREIDINGSTIJD
40 minuten + 30 minuten gaartijd
EXTRA MATERIAAL
• keukentouw
• staafmixer
INGREDIËNTEN
• 1 kg uien
• boter
• 5 wortelen
• 2 tenen knoflook
• enkele takjes tijm
• enkele blaadjes laurier
• enkele takjes rozemarijn
• 1 fles rode wijn
• 1360 g passata (2 flessen)
• 800 g gepelde tomaten (2 blikken)
• 1 liter water
• 200 g gerookt spek
• brood
Een heerlijk en hartverwarmend recept op een ijskoude dag. Voeg gerust nog wat spekjes en gebakken ui toe als garnituur. (Jeroen Meus)
BEREIDING
Pel de uien. Snijd de helft grof en de andere helft in fijne reepjes. Houd de reepjes ui apart.
Smelt een klont boter in een soepketel.
Schil de wortelen en snijd ze in grove stukken.
De soep wordt later gemixt met de staafmixer, dus je hoeft de groenten niet fijn te snijden.
Stoof de grof gesneden uien en de wortel aan in de soepketel. Kneus en pel de knoflook.
Snijd de tenen in stukken en stoof ze mee.
(Houd je niet van knoflook? Je kunt hem ook weglaten.)
Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.
Giet er de wijn bij en laat even goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
Doe de passata en de gepelde tomaten bij de soep.
Giet er het water bij, breng aan de kook en zet
een deksel op de soepketel.
Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
Smelt een klont boter in een pan.
Bak de fijngesneden uien goudbruin. Ze mogen een beetje karamelliseren.
Snijd het spek in reepjes, neem een andere pan en bak het spek krokant. Leg het even op keukenpapier.
Haal het bouquet garni uit de soep en mix de soep glad met de staafmixer.
Doe de gebakken uien en het spek bij de soep.
Geef er brood naar keuze bij.