Dirk Tieleman is voor velen een bekend gezicht. Jarenlang verdiepte hij zich als journalist in het Midden-Oosten. Zijn levenswerk verschijnt nu bij Davidsfonds Uitgeverij onder de naam Waarom we niets van de Oriënt begrijpen (en waarom we dat wel zouden moeten doen)

Najaar 1973. Vijftig jaar geleden. De eerste autoloze zondagen. De olieprijzen zijn de hoogte ingeschoten. Een vat olie kost in één klap vier keer meer. Nooit keert de oude prijs nog terug. Het is het begin van een machtswissel die de wereld ingrijpend verandert. De olielanden in het Midden-Oosten worden schatrijk en eisen hun plek op. De islam rukt op, er ontstaan al heel vroeg Islamitische Staten. 

Dirk Tieleman reisde al in 1969 naar het Midden-Oosten en bleef in de daaropvolgende halve eeuw een bevoorrechte getuige. Als journalist zat hij mee in het vliegtuig waarmee ayatollah Khomeini vanuit Parijs naar Teheran terugkeerde. Nadien bracht hij verslag uit van de revoluties en oorlogen in Iran, Irak en Afghanistan en trok hij als reiziger door de Oriënt, door Centraal-Azië naar Vladivostok in het verre Siberië en naar Chongqing voorbij de Oeigoeren. Hij zag hoe China de dominerende wereldmacht werd – zonder dat iemand in het Westen daar acht op leek te slaan. 

“Onze toekomst wordt mee bepaald door wat zich in die landen afspeelt. Ik was erbij vanaf het begin, vanaf het eerste oproer in Iran. Misschien kan ik mijn kleinkinderen en ook u wegwijs maken.” – Dirk Tieleman

In dit boek blikt Dirk Tieleman terug op meer dan vijftig jaar Oriënt aan de hand van reisverhalen en overwegingen over vijftig jaar revoluties en oorlogen in het Nabije en Verre Oosten. 

Wat heeft hij er gezien? Wat heeft hij er geleerd? Waarom is hij ervan overtuigd dat wij moeten weten wat er in die regio aan de hand is? Waarom begrijpen we er niks van? Wat is er dan zo belangrijk? Voor ons, nu? Voor onze kinderen later?

“In een wereld die we amper nog begrijpen, is Dirk Tieleman een betrouwbare en heldere gids. Je kan Tieleman met zijn halve eeuw journalistieke reiservaring zo’n beetje de Robert Kaplan van de Lage Landen noemen. Dirk Tieleman is als de geschiedenisleraar waar we in deze radeloze tijd met z’n allen naar snakken. Hij durft de vervelende en ongemakkleijke vragen te stellen, en beantwoordt ze vervolgens met een ontnuchterende helderheid.” – Björn Soenens

“Vlaanderen en ook de VRT zijn helemaal niet goed in monumentenzorg. Want wie eraan zou twijfelen, Dirk Tieleman is een monument in de journalistiek. En zijn boek over een halve eeuw journalistieke geschiedenis in de Oriënt brengt inzicht en achtergrond, geschreven door een reporter pur sang, een authentiek mens.” – Rudi Vranckx

Meer info?

Waarom we niets van de Oriënt begrijpen (en waarom we dat wel zouden moeten doen)

Er is niets nieuws onder de zon. Vandaag swingen de gasprijzen uit de pan. Exact vijftig jaar geleden gebeurde hetzelfde. In 1973 plegen de olieproducerende landen een machtsgreep. In één klap wordt de olie vier keer duurder. De wereld verandert ingrijpend. De energieprijzen boomen. Er is enorme inflatie. Er zijn voedseltekorten. Er is oorlog. De olielanden in de Oriënt worden schatrijk en eisen hun plek op. Er worden vuile oorlogen gevoerd in Irak, Syrië, Afghanistan, Libië, Jemen en elders. In Iran ontstaat een eerste islamitische staat, die zich losmaakt van het Westen, dra gevolgd door andere landen. Dirk Tieleman reist ... lees meer al in 1969 naar het Midden-Oosten en blijft in de daaropvolgende halve eeuw een bevoorrechte getuige. Als journalist zit hij mee in het vliegtuig waarmee ayatollah Khomeini vanuit Parijs naar Teheran terugkeert. Later verslaat hij revoluties en oorlogen in Iran, Irak en Afghanistan en trekt hij als reiziger door de Oriënt, door Centraal-Azië naar Vladivostok in het verre Siberië en naar Chongqing voorbij de Oeigoeren. Hij ziet hoe China in die regio – zonder dat iemand in het Westen daar acht op slaat – de dominerende wereldmacht wordt. In dit boek blikt Dirk Tieleman terug op meer dan vijftig jaar in de Oriënt. Wat heeft hij er gezien? Wat heeft hij er geleerd? Waarom is hij ervan overtuigd dat wij moeten weten wat er in die regio aan de hand is? Waarom begrijpen we er niks van? Wat is er dan zo belangrijk? Voor ons, nu? Voor onze kinderen, later?

€ 29,99

Dirk Tieleman

Dirk Tieleman (°1940) is journalist en auteur. Hij was jarenlang een van de bekendste buitenland-journalisten van de VRT-nieuwsdienst en maakte als verslaggever de belangrijkste gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië aan den lijve mee. © Bart Van Der Moeren