nieuws

Het pleidooi tegen enthousiasme van Coen Simon

Coen Simon heeft een pleidooi tegen enthousiasme geschreven. Op Radio Klara vertelde hij waarom. 

Pleidooi tegen enthousiasme

Hoe hartstochtelijk er ook gepleit wordt voor een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, antivaxer, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je eigen bubbel.
Niet de waarheid, maar het enthousiasme is hierbij hét overtuigingsmiddel. ‘Mensen kopen niet wát jij doet, maar waaróm je het doet,’ is het motto van een TED Talk met meer dan 46 miljoen views. Filosoof Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift, die zo gemakkelijk zonder feiten kan. Want terwijl enthousiasme viraal gaat, ligt de waarheid in het midden – ergens tussen glutenvrije onzin en feitenvrije bullshit.

Interview bij Pompidou

Nicky Aerts ging met auteur Coen Simon in gesprek over zijn boek Pleidooi tegen enthousiasme. Ze spraken onder andere over welke vorm van enthousiasme volgens Simon wel door de beugel kan, en welke niet. Ook kwam Greta Thunberg ter sprake, en de volgers van Donald Trump. Ben je benieuwd naar het interview? Je kunt het hier beluisteren.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief