Het uitzondelijke verhaal van een joodse verzetsvrouw

Vrijwel alles raakte ze kwijt: haar ouders, haar zusje, haar naam, haar identiteit. Selma van de Perre overleefde de gruwelen van vrouwenkamp Ravensbrück en tekende haar verhaal op. Mijn naam is Selma is een hartverscheurend, glashelder en optimistisch verhaal vol verlies – maar vooral vol levenslust. Een van de afleveringen van De Wereld Draait Door stond volledig in het teken van Selma’s boek en Selma’s verhaal.
Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.
Benieuwd naar het verhaal van Selma? De aflevering van De Wereld Draait Door kun je hieronder terugkijken, haar boek kun je hier bestellen.
Voor filosofe Alicja Gescinska was Selma haar Held van de Week. Ze vertelt erover op Radio 1.
Ook maakte De Standaard een podcast. Dat beluister hier je terug.