Liefde gaat door de maag en dat geldt voor mannen én vrouwen. Geen betere dag dan Valentijn om te doen wat we het liefst doen … eten! En, oh ja, natuurlijk is een flinke portie quality time ook mooi meegenomen. Wij selecteerden voor jou drie lekkere recepten, stuk voor stuk met zinnenprikkelende ingrediënten: oesters, chocolade, asperges, enz. Met dit romantisch diner voor twee scoor je op Valentijn gegarandeerd: succes!

(Disclaimer: deze recepten bevatten afrodisiacum)

Sexy oesters

(Uit: Easy Nordic, recept van Dagný Rós Ásmundsdóttir)

Sexy oesters

 

“Sexyer, lekkerder en puurder eten dan oesters vind

je bijna niet. Ik hou van alles wat uit de zee komt.

Eigenlijk ben ik de prinses van de zee.”

Dagný Rós Ásmundsdóttir

 

 

Voor 10 oesters

  • 2 of 3 eetlepels zure room
  • 1 of 2 koffielepels mierikswortelpasta
  • 2 of 3 koffielepels rijstazijn
  • enkele druppels citroensap
  • 1 kleine handvol zeekraal
  • enkele roze peperbolletjes
  • 10 oesters
  • zure room
  • zwarte peper

Bereiding

  • Meng de zure room met de mierikswortelpasta en de rijstazijn. Breng op smaak met citroensap, een beetje peper en een beetje zeezout.
  • Blancheer de zeekraal 2 tot 4 minuten in kokend water. Giet ze af en doe ze onmiddellijk in ijswater, zodat hun kleur en knapperigheid behouden blijven.
  • Plet de roze peperbolletjes.
  • Open de oesters.
  • Lepel een beetje zure room op elke oester.
  • Werk af met zeekraal, een klein beetje roze en zwarte peper.
  • Eet de oesters onmiddellijk op.

Tip:

Zorg ervoor dat je echt verse oesters koopt. Ik reken maximaal 2 oesters per persoon, maar eet er zo veel je wilt. I just love it!

Tong met groene asperges

(Uit: Zot van de noordzee, recept van Jan Kegels)

Ingrediënten voor 2Tong met groene asperges

2 tongen van ca. 350 g
4 groene asperges
200 g ongepelde grijze garnalen
1285 g ongezouten boter
olijfolie
40 g hazelnoten
60 g kappers
1/2 citroen

 

 

Bereiding

  • Breng 1 liter water met 20 g zout aan de kook en blancheer hierin de asperges ongeveer 1 minuut. Spoel ze vervolgens in ijswater.
  • Pel de garnalen en bewaar de kopjes.
  • Kruid de tong voldoende met peper en zout aan beide zijden. Neem een grote pan waar de tong volledig in past. Zet de pan op een middelmatig vuur en voeg de boter en een scheut olijfolie toe. Leg de tong erin zodra de boter witbruisend is en bak rustig krokant bruin aan beide kanten, ca. 5 minuten per kant. Wanneer de tong bijna gaar is, voeg je de hazelnoten, kappers, asperges en garnaalkopjes toe. Laat ze een paar minuten goed doorbruisen. Als de boter te snel bruin wordt, voeg je een klein beetje koude boter toe.

Presentatie

Leg elke tong op een voorverwarmd bord. Overgiet rijkelijk met de gebruinde boter uit de pan. Beleg met de asperges, hazelnoten, kappers en garnaalkopjes. Strooi er de gepelde garnaaltjes over. Serveer met een schijfje citroen.

Intense chocoladetaart

(Uit: La cucina verde, recept van Miki Duerinck & Kristin Leybaert)

Een ganache wordt meestal gemaakt van gesmolten chocolade en room, die samen opstijven in de koelkast. Die room kun je perfect vervangen door zijden tofu. Zo slagen we erin een lichte chocoladeganachetaart te maken met de pure smaak van fondant.

IngrediëntenIntense Chocoladetaart

Voor een springvorm
van 24 cm doorsnee
Voor het deeg:
70 g margarine
50 g suiker
100 g bloem
25 g amandelpoeder
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel sojamelk

Voor de vulling:
225 g pure chocolade
3/4 dl sterke koffie
300 g zijden tofu
4 eetlepels cacaopoeder

Bereiding deeg

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt de margarine en de suiker een beetje tot ze goed vermengd kunnen worden.
  • Vermeng intussen in een andere kom de bloem, het amandelpoeder en de cacao.
  • Roer de gesmolten boter door de bloem, voeg de sojamelk toe en kneed alles tot een deegbal.
  • Leg de deegbal in het midden van een ingevette taartbodem en druk hem plat zodat de bodem en ongeveer 2 cm van de opstaande randen bekleed zijn met het deeg.
  • Bak het deeg 10 minuten in de oven. Laat het afkoelen.

Bereiding vulling en afwerking

  • Breek de chocolade in stukken en doe ze in een kleine kookpot.
  • Voeg de koffie toe en smelt de chocolade langzaam op een heel zacht vuurtje.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Schep de zijden tofu in een hoge mengbeker, voeg de chocolade toe en mix het mengsel glad met een staafmixer.
  • Vul het gebakken deeg met het chocolademengsel.
  • Zeef wat cacaopoeder over de taart.
  • Zet de taart 1 uur koel weg om op te stijven.

Easy Nordic

Dagny Rós Asmundsdottir, IJslandse chef in Antwerpen, kookt zoals ze praat: met vuur, passie en een tikje branie. In Easy Nordic brengt ze een ode aan de IJslandse kunst van het leven: lekker eten, qualitytime met familie en vrienden, klein geluk. De 75 gerechten zijn lekker, snel en gezond en maken het makkelijk om een druk leven toch te combineren met een gezonde levensstijl. Dagny Rós Asmundsdottir was een opgemerkte kandidaat in De Slimste Mens ter Wereld op Vier en was op VTM eerder ook al te zien in De Perfecte Keuken en Junior MasterChef.

€ 15,00

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

La cucina verde

'La cucina verde' is een ontmoeting tussen twee boeiende culinaire werelden: de Italiaanse keuken met haar zuiderse warmte en de veggiekeuken met haar liefde voor groenten. Voeg daarbij de creativiteit van twee ervaren veggie-auteurs en je krijgt gerechten die deliziosi zijn: herkenbaar en toch onverwacht, toegankelijk en grensverleggend, snel en gezond. Elk recept is een verrassing, vanaf het kleinste hapje tot het dessert: de pizza’s met een hoekje af, de risottotaart met paddenstoelen, de pompoenlasagne zonder pasta, de citroenmousse met pastinaak. Je merkt het: speelsheid en Italiaanse traditie lopen in 'La cucina verde' voortdurend in elkaar over. Pizza, pesto, carpaccio, ... lees meer tiramisu, cappuccino, lasagne, panna cotta, frittata, polenta, risotto, parmigiano, salade caprese, mezzaluna… ze zitten er allemaal in, maar net een tikkeltje anders dan je zou verwachten. Kortom: een vegetarisch kookboek om duimen en vingers bij af te likken.

€ 15,00