nieuws

Het verhaal achter ‘De reis van haar leven’

(Anna) Maria Sibylla Merian (1647-1717) was een Duitse kunstenares en wetenschapper die de  conventies van haar tijd trotseerde om haar passie te volgen: het in detail documenteren van de natuur in al haar schoonheid en meedogenloosheid.

Als natuuronderzoeker, botanicus en entomologe bestudeerde zij planten en insecten, en maakte hier gedetailleerde tekeningen van. Hiermee was zij als vrouwelijke wetenschapper haar tijd ver vooruit.

Tussen 1699 en 1701 verhuisde de 52-jarige Maria Sibylla Merian samen met haar twee dochters naar Amsterdam zonder haar echtgenoot, van hem was ze in 1692 gescheiden. Haar droom was om daarvandaan de oversteek naar Suriname te maken om daar de fascinerende flora en fauna in het tropisch regenwoud te bestuderen.

Het onderzoek Metamorphosis Insectorum Surinamen en de illustraties die ze hier maakte van vlinders en bloemen zijn wereldberoemd geworden. Metamorphosis werd in 1705 gepubliceerd. Maria was een van de eerste vrouwelijke natuurwetenschappers. Ze was de eerste die insecten direct bestudeerde in hun natuurlijke habitat, die ze observeerde tijdens hun ontpopping en metamorfose, en die ze tekende samen met de plant waarop ze het beste gedijen. Hiermee trok ze de aandacht van de Royal Academy, 250 jaar voordat het de eerste vrouw werd toegestaan om lid te worden.

Deze tijd in Amsterdam, vóór de oversteek naar Suriname, waarin Maria Sibylla Merian voorbereidingen treft en geldschieters voor haar reis en haar onderzoek zoekt, vormt de basis van deze historische roman De reis van haar leven van de Duitse auteur Ruth Kornberger.

Portret van Maria Sibylla Merian – 1679 – Kunstmuseum Basel

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief