Ken je Kikker & Pad? Arnold Lobel schreef de klassieke kinderverhalen over de twee dieren, waarin hun diepe vriendschap voelbaar is. In elk verhaal schuilt een kleine wijsheid of filosofische gedachte. Ontdek hieronder alles over de geboorte van Kikker & Pad.

Alle verhalen zijn nu gebundeld in een nieuwe, luxueuze bundel!

Alle verhalen van Kikker en Pad

Pad zat op zijn stoep. Kikker kwam langs en zei: 'Wat is er aan de hand, Pad? Je kijkt zo verdrietig.' 'Tja,' zei Pad. 'Dit is iedere dag mijn verdrietige uurtje. Om deze tijd zit ik altijd op de post te wachten. En daar word ik erg droevig van.' 'Waarom dan?' vroeg Kikker. 'Omdat ik nooit post krijg,' zei Pad. 'Echt nooit?' vroeg Kikker. 'Nee, helemaal nooit,' zei Pad. 'Niemand heeft mij ooit een brief gestuurd.' Kikker en Pad zaten samen op de stoep en voelden zich alle twee verdrietig. Toen zei Kikker: 'Ik moet nu naar huis, Pad. Ik ... lees meer heb nog iets te doen.' Kikker ging vlug naar huis. Hij pakte een potlood en een velletje papier. En hij begon te schrijven. Arnold Lobel schreef en illustreerde vier boeken over Kikker en Pad. In elk verhaaltje is hun diepe vriendschap voelbaar, of het nu gaat over post, over koekjes of over bladeren harken. Ook schuilt in elk verhaal een kleine wijsheid of filosofische gedachte. Dit alles heeft Kikker en Pad tot een geliefde klassieker gemaakt. In deze bundel staat achterin een stuk over de ontstaansgeschiedenis van Kikker en Pad.

€ 29,99

Ontdek het verhaal achter Kikker & Pad

Arnold Lobel werd op 22 mei 1933 geboren in Los Angeles, maar hij groeide op in de staat New York, bij zijn opa en oma. Hij had een zwakke gezondheid, waardoor hij wekenlang school miste en weinig aansluiting vond bij zijn klasgenoten. Om de tijd te doden tekende hij veel en was hij vaak in de bibliotheek te vinden. Vooral prentenboeken vond hij geweldig. Daarin vond hij allerlei verhalen die lieten zien hoe het was om je wél lekker in je vel te voelen. Later tekende hij dieren en deelde hij ze uit om vriendschap te sluiten.

Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat hij jaren later besloot om Illustratie te gaan studeren. In 1961 begon hij met het illustreren van kinderboeken. Het zou echter nog acht jaar duren voordat Kikker en Pad ten tonele verschenen.

Na een vakantie in Vermont dacht hij terug aan de idyllische natuur en noteerde hij: ‘Frog ran up the path to Toad’s house.’ Vanaf die zin vloeiden de korte verhaaltjes over Kikker en Pad uit zijn pen. Het eerste deel in de reeks, Kikker en Pad zijn vrienden, werd in 1970 uitgegeven in Amerika als klein boekje.

Arnold omschreef de karakters, de een optimistisch en zacht, de ander wat humeurig en piekerig, later vaak als twee kanten van zijn eigen persoonlijkheid. Het valt daarbij op dat Kikker en Pad twee mannelijke dieren zijn met een innige vriendschap. In 1974, vier jaar na de publicatie van het eerste boek over Kikker en Pad, vertelde hij zijn gezin dat hij homoseksueel was. Of Kikker en Pad al vanaf Arnolds eerste zin romantische partners waren of dat ze zich steeds meer zo ontwikkelden naarmate hij zelf opener werd over zijn geaardheid, zullen we nooit weten.

Op 54-jarige leeftijd overleed Arnold Lobel in New York, tot op het laatst verzorgd door zijn partner Howard. Lobel zette met Kikker en Pad het zelfleesgenre en zijn eigen kunstenaarschap op de kaart en won hiervoor vele prijzen.

Een meer uitgebreide versie van het verhaal achter Kikker & Pad vind je in Alle verhalen van Kikker & Pad.