nieuws

Het verhaal van ‘Karel en ik’ door schilder Gustave van de Woestyne

In de vroege jaren 1930 begint de schilder Gustave van de Woestyne (1881-1947) zijn herinneringen aan zijn pas overleden lievelingsbroer, de dichter Karel van de Woestijne (1878-1929), op papier te zetten. Nu verschijnt er nieuwe editie van het boek Karel en ik.

Meteen na de verschijning in 1979 stal het boek de harten van de lezers. Velen betreurden later dat deze memoires niet meer in de handel verkrijgbaar waren.

Gustave van de Woestyne vertelt het verhaal van Karel en ik in beeldende streektaal, met sprekende details, veel fantasie en een apart gevoel voor humor. Die cocktail verleent het boek een bijzondere charme.

Voor het eerst verschijnt de tekst in een zorgvuldige maar gemoderniseerde weergave van het manuscript. De tekst is voorzien van verhelderende annotaties, een situerende inleiding, een nawoord waarin feit en mythe van elkaar worden gescheiden, een personenregister en een bibliografie.

Deze nieuwe editie wordt bezorgd door Johan De Smet, Leo Jansen, Peter Theunynck en Hans Vandevoorde.

Het boek bij de tentoonstelling
Van 7 juli tot 4 oktober loopt er in het Museum van Schone Kunsten in Gent een tentoonstelling met kunstwerken van Gustave van de Woestyne.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief