nieuws

Hoe herken je Judas op een schilderij? ‘De Bijbel in schilderijen’ leert je bijbelse taferelen ontcijferen

Binnenkort is het Kerstmis. We denken aan kerstbomen en cadeautjes. Maar ken je ook het verhaal van Kerstmis, van de geboorte van Jezus?

Iedereen kent de scène op de berg Golgotha met Christus aan het kruis genageld. Maar wie zijn de personages aan de voeten van het kruis? Hoe herkennen we Judas op een schilderij van het Laatste Avondmaal? Of nog, waarom wordt er een ram afgebeeld naast Isaac op het ogenblik dat Abraham hem wil offeren?

De bijbel in schilderijen biedt een sleutel om de bijbelverhalen te leren kennen en de symbolen te ontcijferen: Sint-Paulus die leunt op zijn zwaard, Dalila met haar schaar, de kuise Suzanne, de tien plagen van Egypte, de zondvloed, de doortocht door de Rode Zee, de verering van het gouden kalf, de Barmhartige Samaritaan…

Maar er is meer: aan de hand van fragmenten uit de schilderijen wordt er ingezoomd op details uit het verhaal, worden schilderijen met elkaar vergeleken en krijg je ook inzicht in de manier waarop bepaalde scènes door kunstenaars werden geïnterpreteerd.

Gérard Dénizeau is kunsthistoricus en auteur van verschillende boeken en artikels. Hij bekijkt kunst door een multidisciplinaire bril.

In onderstaand filmpje wordt het verhaal van de aankondiging door de engel van de zwangerschap van Maria besproken aan de hand van twee schilderijen: een van Leonardo Da Vinci en een van Caravaggio. Etherische schoonheid bij Leonardo. Duisternis en drama bij Caravaggio.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief