nieuws

Hommage aan Suske en Wiske gemaakt door Yann & Gerben Valkema

Cromimi is een bijzonder verhaal.  Vanaf 2017 nodigt Standaard Uitgeverij immers jaarlijks een scenarist en een tekenaar uit om een uniek en persoonlijk verhaal voor Suske en Wiske te schrijven en te tekenen.

Waarover gaat het verhaal?

Jerom en Lambik ontdekken dat er in het begin van de 20ste eeuw een Belgische expeditie naar de Himalaya trok. Zij vonden er een Cro-Magnon mens onder het ijs en brachten dat ijsblok mee terug naar België. De vondst werd echter opgeborgen in een diepvriezer in de kelders van het natuurhistorisch museum te Brussel en… helaas vergeten. Jerom kan zijn nieuwsgierigheid amper bedwingen en gaat samen met Suske en Wiske, Lambik en Tante Sidonia op zoek in de kelders van het museum. Als bij wonder vinden onze helden de ingevroren mens. Niets te vroeg want het ijsblok is al enige tijd aan het smelten en de Cro-Magnon mens die opnieuw tot leven komt, heeft een grote verrassing in petto…

 

Cromimi is het eerste verhaal in deze jaarlijks weerkerende hommages. Het is van de hand van meester scenarist YANN LE PENNETIER en werd getekend door de bejubelde Nederlandse tekenaar GERBEN VALKEMA.

 

YANN (BE-FR) schreef eerder zeer gesmaakte scenario’s voor: De Onnoembaren, (De werelden van) Thorgal,
Wolvin, Robbedoes en Kwabbernoot (Terug naar Z, Het Graf van de Rommelgems, Piccolo in Veldgroen
en De Meester van de Zwarte Hosties), Marsupilami,…

 

 

 Gerben Valkema (NL) begon zijn tekencarrière op de studio van Jan Kruis, waar hij ‘Jan, Jans en de Kinderen’ schreef en tekende. Hij tekende ook voor weekblad Donald Duck en werkte mee aan talloze Disney-publicaties. Voor zijn eigen reeks Elsje (in samenwerking met Eric Hercules) ontving hij tweemaal de Stripschappenning (categorie jeugd) en de Willy Vandersteenprijs (2016). In 2013 kreeg hij voor zijn strip Joep (samen met Michiel van de Vijver) de Stripschappenning in de categorie Jeugd en later samen nog eens de Nationale Alfabetiseringsprijs.

 

Yann en Gerben Valkema hebben zich naar eigen zeggen ‘kostelijk geamuseerd’ met dit unieke initiatief!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief