nieuws

Hoor wie klopt daar kinderen…

Het is bijna zover. Binnen twee weken worden schoentjes gezet en suikerklontjes klaargelegd terwijl kinderen vol spanning proberen te slapen. Want de Sint komt natuurlijk niet als je wakker bent! 

Afgelopen weekend kwam Sinterklaas aan in Antwerpen. Op 6 december loopt hij weer over de Belgische daken samen met zijn paard Slecht-Weer-Vandaag en de Zwarte Pieten! Hij brengt cadeautjes en snoep naar al wie braaf is geweest. Gelukkig waren er ook dit jaar geen stoute kinderen, hoera!

Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? In Heiligen en tradities in Vlaanderen. Herfst & Winter vertellen specialisten, onder leiding van Hans Geybels, alles over volkse, Vlaamse tradities. Vlaanderen bruist namelijk van heiligen en andere feesten. Sommigen zijn al eeuwenoud terwijl andere recenter geadopteerd zijn.

Het Sinterklaasfeest is één van de bekendste heilige tradities. Maar naast de Goedheiligman vieren we bijvoorbeeld ook carnaval, organiseren we Halloweentochten en Sint-Maartensstoeten en zingen we voor Driekoningen. Veel van onze tradities zijn doorheen de tijd veranderd. Heiligen en tradities in Vlaanderen. Herfst & Winter legt de oorsprong uit deze feesten en houdt rekening met de nieuwste theorieën en ontdekkingen.

Het boek geeft geen encyclopedisch overzicht van alle lokale heiligen en tradities, maar focust op Vlaanderen. Het toont waar de volkse feesten vandaan komen en verklaart ze. Op deze manier vormt het boek samen met Heiligen en tradities in Vlaanderen. Lente & zomer één grote kalender.

Heiligen en tradities in Vlaanderen is hét ideale cadeauboek voor al wie de Vlaamse cultuur wat beter wil leren kennen en begrijpen. Hieronder vind je alvast enkele verrassende weetjes over niemand minder dan Sinterklaas!

  • Wist je dat de Heilige Nicolaas tijdens de vroege middeleeuwen onbekend was in Europa, maar in het Oosten uitgroeide tot een van de meest vereerde heiligen?
  • Wist je dat Sinterklaas heel lang een feest voor de burgerij is geweest? Terwijl het Sint-Maartsensfeest eerder in agrarische en minder gegoede kringen werd gevierd?
  • Wist je dat er in 1993 een pact werd gesloten waarin staat dat Sint-Maarten, Sinterklaas en de Kerstman elkaars feest dienen af te wachten vooraleer ze te voorschijn mogen komen?

 

Overzicht

Hans Geybels

Heiligen en tradities in Vlaanderen. Herfst & Winter

Ommegangen, Halloweentochten, kaarsenprocessies, Sint-Maartensstoeten, Sinterklaasfeesten, adventskransen, kerstmarkten, driekoningenzingen, carnaval ... Ook in de herfst en winter bruist Vlaanderen van de volkse tradities: meestal eeuwenoude gebruiken gebaseerd op lokale heiligenvereringen of soms ook recent geadopteerd. In Heiligen en tradities in Vlaanderen speuren tal van specialisten onder redactionele leiding van Hans Geybels naar de oorsprong en evolutie van de religieuze volkscultuur in Vlaanderen. *Welke heiligenfeesten en tradities staan er op de kalender tijdens de herfst en winter? *Hoe ontstond de adventskrans? *Vanwaar de huidige controverse rond Zwarte Piet? *Sinds wanneer groeide Kerstmis uit tot de complexe viering die we vandaag kennen? *Waarom wordt de populaire Sint-Antonius met een varken afgebeeld? *Vanwaar de traditie van het sterzingen? *Welke 'devotionalia' of gebruiksvoorwerpen spelen een centrale rol in het alledaagse geloof? *... Samen met het eerste deel over de lente en zomer, vormt dit boek een standaardwerk voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen. Dankzij de meest recente wetenschappelijke inzichten maakt het komaf met de achterhaalde stelling dat veel van onze christelijke gebruiken teruggaan tot de Kelten of Germanen. Hans Geybels was woordvoerder van kardinaal Danneels. Hij doceert aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en bestudeert de geschiedenis van de religieuze volkscultuur.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief