lijst

Hou je relaties gezond, óók als je in quarantine zit

Hoe zorg je dat jij en je partner het leuk houden nu jullie onverwacht zo veel op elkaars lip zitten? Daar weten deze auteurs wel raad mee! We lichten alvast een tipje van de sluier.

Ook (of misschien wel vooral) in deze bijzondere tijden is het belangrijk om je partner of huisgenoten goed te begrijpen. Nu we met z’n allen langer en dichter bij elkaar zitten, kan het wel eens gebeuren dat miscommunicaties de kop opsteken. De verschillende instincten die Sandra De Clercq behandelt in Begrijp me dan toch! gaan immers elk heel anders om met de maatregelen nu:

Ik heb de indruk dat deze situatie het gemakkelijkste is voor mensen met het seksuele instinct, zolang ze maar in contact staan met hun partner of intimi. Maar ik kan me inbeelden dat iemand met een zelfbehoudend instinct meer angst voelt nu, omwille van minder inkomen, risico voor de gezondheid, minder voorraad in de winkels, … Ook voor personen met het sociale instinct is deze periode een echte uitdaging. Ze moeten namelijk een manier vinden om contact te houden met hun netwerk zonder te vervallen in (op dit moment) asociaal gedrag zoals feestjes. – Sandra De Clercq

Ontdek hier welk instinct jij en je huisgenoten hebben of bestel Begrijp me dan toch! via onderstaande link:

Overzicht

Sandra De Clercq

Begrijp me dan toch!

Verrassende antwoorden op (relatie)vragen die je je wellicht al heel lang stelt. Hoe vul jij de liefdestank van je partner? Kook je, creëer je een romantische bubbel voor twee of trek je hem of haar mee in je vriendenkring? Deze drie uiteenlopende voorbeelden sluiten aan bij de drie liefdestalen of instincten: zelfbehoudend, seksueel en sociaal. Elke taal vult op een heel andere manier in hoe jij in je intieme relaties staat, wat je verlangens zijn en wat conflicten kan uitlokken. Een andere liefdestaal spreken dan je partner en je kinderen zorgt vaak voor onbegrip precies omdat de gevoeligheden en verwachtingen zo sterk van elkaar verschillen. Maar ook dezelfde liefdestaal spreken kan voor problemen zorgen. Inzicht krijgen in je eigen instinct en dat van je partner en je kinderen is de sleutel tot sterkere en liefdevolle relaties. Welke dynamiek ontstaat in de verschillende combinaties van instincten? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn de troeven en de leerkansen? Dit boek biedt je een handleiding om meer inzicht te krijgen in jezelf, je partner en je kinderen. Het bevat talloze getuigenissen uit de praktijk. In het laatste hoofdstuk vind je een uniek traject met praktische tips om je instincten meer in evenwicht te brengen en meer wederzijds begrip in je gezin te laten groeien. Begrijp me dan toch! is gebaseerd op het Enneagram, een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel met negen basistypes en drie instincten. Het sluit aan bij het boek De kracht van het Enneagram, maar kan ook volledig los ervan worden gelezen. Er is geen voorkennis vereist.

Lees méér.

 

Volgens Nynke Nijman is het ook belangrijk om bewust gekozen tijd samen in te plannen. Jij en je partner zijn dan wel meer thuis, maar dat betekent niet per definitie dat je die tijd ook samen doorbrengt. Of je nu thuis aan het werk bent, de kinderen helpt met het huiswerk of je afgezonderd hebt om een boek te lezen – de échte tijd samen, of de échte tijd alleen, schiet er nu gemakkelijk bij in:

‘En juist die tijd samen, bewust gekozen tijd samen, is een van de bouwstenen van een relatie. … Vervolgens is het belangrijk om gezamenlijk de ‘samentijd’ te definiëren. De een interpreteert dit als tijd samen doorgebracht in één ruimte terwijl jullie beiden iets anders ondernemen. Voor de ander geldt het pas als tijd samen wanneer jullie elkaar minstens een halve dag zien, waarbij er geen andere mensen aanwezig zijn en er diepgaande gesprekken gevoerd kunnen worden.’ (p. 115 van De Relatie APK).

Meer tips om je relatie gezond te houden, lees je in De Relatie APK (hieronder te bestellen).

 

Absence makes the heart grow fonder. Nu je je partner dag en nacht dichtbij hebt, kan dat invloed hebben op de erotiek in jullie relatie. Hoe houd je je relatie spannend? Daar heeft Esther Perel tal van tips voor! Een voorbeeld uit Erotische intelligentie:

‘De meeste mensen hebben een sterk ideaalbeeld van seks – dat er een directe gelijkgestemdheid bestaat, een huid op huid verenigbaarheid die direct vanaf het begin perfect is. Van goede seks wordt verwacht dat ze makkelijk, relaxed en ongeremd is. Je hebt het, of je hebt het niet. Dit denkbeeld wordt vaak vergezeld van zijn goede buur, de mythe van spontaniteit. … Daarom spoor ik mijn cliënten aan niet spontaan te zijn met seks. Spontaniteit is een fabelachtig idee, maar in een lopende relatie is, wat er ook ‘zomaar’ kan gebeuren, al gebeurd. Nu moeten ze zorgen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. ‘Ik wil me niet verzetten,’ en ‘We vielen elkaar opeens in de armen,’ moet worden: ‘Laat me je in mijn armen nemen.’ ‘Het klikt gewoon’ moet worden: ‘Zou het vanavond klikken?’ Mijn doel is dat cliënten zich meer op hun gemak gaan voelen bij seksualiteit als een bewust erkend en enthousiast verwelkomd deel van hun leven – iets wat volledige betrokkenheid vereist.’ (p. 239-240 van Erotische intelligentie)

Meer tips van Esther Perel? Erotische intelligentie is via onderstaande link te bestellen. Haar podcast Where Should We Begin is o.a. te beluisteren op Spotify en iTunes.

 

Mocht je door deze periode meer dan ooit overtuigd zijn dat je relatie ten einde gekomen is, dan vind je in Gelukkig gescheiden alle informatie die je nodig hebt. We hopen natuurlijk van harte dat dat niet het geval is.

 

Hou jullie taai, lieve lezers!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief