nieuws

Ieder rouwt op zijn/haar manier

De boekenbeurs ligt intussen al een tijdje achter ons. Maar Karin Heirstraeten, auteur van Het leven gaat door, wil graag de ervaringen van haar eerste boekenbeurs met je delen. 

 

Op 1 november ging ik in gesprek met Uus Knops, auteur van Casper, eveneens een boek over rouwverwerking. Hoewel elk rouwproces uniek is, bleken er zowel parallellen als verschillen terug te vinden in onze toch heel andere ervaringen. Uus verloor haar broer nadat hij lang vermist was, ik mijn man aan kanker na een gevecht van zeven jaar.

Daar waar zij en haar familie veel steun zochten bij elkaar en hun verdriet probeerden te delen, hield ik me krampachtig sterk. Ik verborg mijn kwetsbaarheid, ook voor mijn kinderen, terwijl het eigenlijk ook hun verlies was. Daar waar Uus een aantal rituelen heeft ingebouwd opdat haar broer niet vergeten zou worden, hebben wij andere manieren gekozen om hem te herinneren.

Het is duidelijk dat ieder rouwt op zijn/haar manier en soms kan dat in de ogen van anderen rare vormen aannemen. Ook jaren later nog. Voor de buitenwereld is het niet altijd vanzelfsprekend hoe hiermee om te gaan. Mag iemand de tafel nog dekken voor haar man als die al tien jaar niet meer leeft? Heb je het verlies wel goed verwerkt als je na vijftien jaar nog steeds tegen hem praat af en toe?

Daarover waren wij het eens. Wat iemand in rouw denkt nodig te hebben om overeind te blijven, het mag er allemaal zijn op voorwaarde dat hij/zij goed functioneert. Als het tafel dekken echter dwingend wordt en een normaal leven in de weg gaat staan, dan klopt het niet meer. Dan moet er misschien hulp ingeroepen worden.

In Het leven gaat door probeer ik eerlijk, open, zonder schaamte te vertellen hoe moeilijk mijn rouwproces is verlopen en wat ik heb ondernomen om weer ten volle van het leven te kunnen genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over de moeilijke zoektocht die Karin doormaakte? Hier kan je alvast een fragment lezen uit het boek.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief