nieuws

‘Ik dans me weer bijeen’: verzamelde gedichten van Jo Govaerts, ingeleid door Maud Vanhauwaert

0

Toen Jo Govaerts in 1987 op vijftienjarige leeftijd debuteerde met de bundel Hanne Ton, werd ze meteen genomineerd voor de Cees Buddingh’-prijs. Met de opvolgers De twijfelaar (1989), Waar je naar zit te kijken (1994) en Apenjaren (1998) bevestigde ze al het moois dat er over haar debuut werd gezegd en geschreven. Na meer dan twintig jaar komt ze nu met nieuw werk naar buiten in Ik dans me weer bijeen.

Jo Govaerts maakte al snel naam als jonge debutant. Sinds 1998 verscheen er geen nieuw poëziewerk, maar dat betekent niet dat ze stilzat. In al die jaren publiceerde ze reisreportages en maakte ze ook naam als vertaalster uit het Pools en het Litouws, onder meer met poëzie van Anna Świrszczyńska, Eugenijus Ališanka en Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. In 2016 publiceerde ze een geprezen biografie van de Amerikaans-Belgische kunstenaar Jan Yoors.

In Ik dans me weer bijeen brengt Davidsfonds Uitgeverij de vier al verschenen bundels van Jo Govaerts voor het eerst samen. Bovendien zal er ook nieuw werk te lezen zijn, voor het eerst in meer dan twintig jaar, met de bundel Morgen ga ik met je trouwen.

‘Haar verzen zijn van zo’n uitgepuurde en vaak zelfrelativerende eenvoud dat iedereen zich erin kan herkennen, jong en oud. Kwetsbaar, raadselachtig rafelend, en ook snijdend hier en daar.’ – Maud Vanhauwaert

Daarmee kan een nieuwe generatie lezers haar werk ontdekken, en bevestigt ze tegelijkertijd opnieuw een van de belangrijkste poëtische stemmen van de Lage Landen te zijn. Met dit boek maakt Jo Govaerts door de grote poort haar rentree in de Vlaamse en Nederlandse poëzie.

Op zaterdag 15 mei stelt Jo Govaerts haar nieuwe boek voor aan het publiek in een literaire wandeling, samen met Tjitske Jansen, Maud Vanhauwaert en Liesbeth Aerts. Deelname aan deze activiteit is gratis, maar inschrijven via de website van Natuurpunt Markvallei is verplicht. Meer info.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief