nieuws

Ik overleefde de oorlog per ongeluk, door een briefkaart

Historicus Cyril rubens reconstrueerde het verhaal van een joods meisje tijdens WOII. Hij volgde Kitty Haber helemaal naar New York en vertelt haar ongelooflijke verhaal dat gelijkenissen aantoont met actuele oorlogssituatie.

9789059088641

In Het Belang Van Limburg verscheen vorig weekend een artikel over het nieuwste boek van Cyril Rubens. Hij volgde het verhaal op van Kitty Haber, een joods meisje die een lange weg aflegde van Wenen, via Duitsland en Nederland naar Antwerpen. Van daar vlucht ze verder naar Zelem om uiteindelijk als enige van het gezin de oorlog te overleven en zich te vestigen in New York.

Het is moeilijk om de huidige actualiteit hier niet aan te koppelen. Als we ons willen zien we al snel een link met hoe we onze hedendaagse vluchtelingen behandelen, onze migratieproblemen, hoe ze de bevolking bang maken en hoe uiteindelijk de geschiedenis zich lijkt te herhalen.

Ik heb de oorlog per ongeluk overleefd.
Het gezin Haber kreeg alle miserie over zich: een gezin uit elkaar gerukt, sterfgevallen, deportaties en honger. Kitty Haber wordt doorgegeven van plaats tot gezin, in de hoop op een normaal leven voor enkele maanden zonder dat er op de voordeur geklopt wordt. Ze verliest zowaar haar hele gezin, van grootouders tot broer, en glipt door de mazen van het net met een briefkaart.

Het wedervaren van de Habers legt verbijsterende parallellen met de actualiteit bloot. “Ik schrijf het niet met zoveel woorden, maar je kan er niet naast kijken. Mensen die vluchten voor repressie en oorlog, grenzen die steeds meer gesloten worden, illegale migratie, goed georganiseerde netwerken die grof geld verdienen aan mensensmokkel, migranten die het verbod krijgen om te werken, waarschuwingen voor het gevaar dat België overspoeld zal worden door vluchtelingen… Het is allemaal zo herkenbaar. Politici zouden er vandaag veel van kunnen leren. – Cyril Rubens in Het Belang Van Limburg

Het boek Een briefkaart redde mijn leven is vanaf juni reeds te koop online en in de boekhandel.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief