Op 3 september verschijnt het nieuwe boek van Bart Van Loo, Stoute schoenen.

Opnieuw duikt Bart Van Loo in de late middeleeuwen en meer dan ooit blaast hij dit verre verleden nieuw leven in, door stil te staan bij de plekken in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk waar onze Bourgondische geschiedenis zich heeft afgespeeld. Zo vormt dit boek het prachtige sluitstuk van zijn monumentale Bourgondische diptiek die begon met De Bourgondiërs.

Stoute schoenen

Na zijn internationaal geprezen bestseller De Bourgondiërs maakt Bart Van Loo een nooit eerder ondernomen tijdreis naar het decor van ons ontstaansverhaal. Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt hij door de Lage Landen. Tussen Brugge en Bergen op Zoom, Gent en Gouda, Namen en Nijmegen componeert Van Loo een alternatieve oergeschiedenis van onze gewesten, die meer is dan het verhaal van Holland en Vlaanderen alleen. Vervolgens trekt hij door Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk de Bourgogne zelf en wordt duidelijk dat dit epos ook Europese geschiedenis van de bovenste plank is.
Door de late middeleeuwen ... lees meer letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in. Stoute schoenen vormt het prachtige sluitstuk van zijn monumentale Bourgondische diptiek die begon met De Bourgondiërs, een bijna 1500 pagina’s tellend tweeluik waarin hij even wervelend als gedetailleerd uit de doeken doet hoe in onze contreien aan het einde van de middeleeuwen uit verbrokkeling een vorm van eenheid ontstond.

€ 45,00

Stoute schoenen op tournee

Stoute Schoenen wordt ten doop gehouden tijdens een uitverkocht Bourgondisch weekend in Gent op 31 augustus en 1 september. De auteur signeert op het nulpunt van ons Bourgondisch oerverhaal, in de prachtige ruïnes van de Sint-Baafsabdij in Gent, waar het allemaal begon op 19 juni 1369. Vervolgens maken de 1.500 deelnemers met een plannetje in de hand een historische wandeling door de Gentse binnenstad. Meer info over de Stoute Schoenenwandeling (volzet).

De tickets voor de wandeling in Gent vlogen in enkele uren de deur uit, maar wie de auteur later dit najaar aan het werk wil zien, kan dat tijdens de tournee Stoute Schoenen. Een avond met Bart Van Loo. Daarin serveert de auteur enkele hoogtepunten uit zijn nieuwe boek en verkent hij de francofiele weg die voorafging aan de internationale bestseller die zijn leven veranderde. Misschien brengt hij een gedicht van Baudelaire uit het hoofd. Of trakteert hij het publiek op de strafste seksscène uit de Franse literatuur. Wie weet zingt hij een flard Aznavour. In totaal doet Bart Van Loo een twintigtal Bourgondische steden aan in Vlaanderen en Nederland.