nieuws

In ‘Grond’ vertelt Eva De Groote het verhaal van een adoptiekind op zoek naar haar wortels

0

Ben je soms ook wel eens nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis? Vroeg of laat rakelt iedereen wel eens een herinnering op die onontdekte wortels van de eigen stamboom blootlegt. Eva De Groote doet in haar nieuwe boek Grond precies dat. Want de roman vertelt het verhaal van een geadopteerd kind dat op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis. De roman inspireerde haar ook tot een podcast en tentoonstelling.

In Grond gaat een jonge studente op zoek naar haar voorouders

Een jonge studente groeit op in een adoptiegezin in Frankrijk, maar is op zoek naar haar biologische wortels. Zo belandt ze al gauw in Brussel. Gravend in haar familiegeschiedenis ontdekt ze niet alleen sporen van de vrouw die haar grootmoeder was, maar ook van haar mysterieuze, jonggestorven oom Léon.

‘Léon verbindt alles. Echt alles.’

Léon blijkt de schakel om beter te begrijpen waarom de jonge vrouw als zuigeling in een adoptiegezin terechtkwam en waarom haar biologische moeder zo onbereikbaar is. Maar de zoektocht van de jonge vrouw zet een aantal gebeurtenissen in gang die niet alleen haar eigen geschiedenis beïnvloeden …

Grond is een verhaal over een zoektocht én over de kracht waarmee overleden familieleden ook vandaag soms nog de touwtjes in handen lijken te hebben. Over onverwachte verwantschappen op al even onverwachte plaatsen. En over de natuur die er altijd is om naar terug te keren.

Grond deed Eva De Groote naar haar eigen grootmoeder zoeken

Na het afronden van Grond ging Eva De Groote op zoek naar haar grootmoeder die nooit grootmoeder werd. In die zoektocht vond ze ook antwoorden over de relatie met haar eigen moeder. Dit relaas vertelt ze in de podcast Nabij, die op 7 mei gelanceerd wordt.

De roman Grond en de podcast Nabij worden gelanceerd tijdens het weekend van Moederdag in tentoonstellingsruimte BLANCO. Kunstenaar Steffie Van Cauter liet zich inspireren door de podcast om tekeningen en schilderijen te maken. Ontdek haar werk in de driedaagse tentoonstelling bij de podcast Nabij in BLANCO.

Lanceringsweekend Grond: 7, 8 en 9 mei 2021 bij BLANCO, Coupure Rechts 308, 9000 Gent. Gratis, maar reserveren verplicht. Dit doe je via onderstaande knop.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief