nieuws

[Inspiratie] Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout draagt met zijn nieuwste dichtbundel, ‘Ze gaan er met je neus vandoor’, een steentje bij aan de eeuwherdenking van Wereldoorlog I. In een ogenschijnlijk sobere opzet geeft hij een primaire rol aan de taal en niet zozeer aan de dichter. Naast de taal, strijd en oorlog eist ook de liefde zijn rol op in het verhaal.

Ze gaan er met je neus vandoor etaleert het gekende talent en ongelooflijke métier van Ted van Lieshout als dichter. Zijn nieuwste werk opent met de metafoor van een verliefde sneeuwman, die zich door een hongerig konijntje laat ringeloren. Het is vanaf dat ogenblik dat de dichter in het verhaal besluit ermee op te houden en zijn letters en woorden voor een moeilijke keuze stelt: het verhaal zelf verderzetten of toch maar op zoek gaan naar een nieuwe dichter. Wanneer dat laatste wordt besloten en de oude letters zich moeten verzetten tegen een reeks nieuwe hebben de voornaamste thema’s uit het boek zich al een tijdje subtiel in het verhaal genesteld: de liefde, strijd en oorlog.

Die thematiek wordt ook vormelijk sterk uitgewerkt door Van Lieshout. In een op het eerste zicht eenvoudige opmaak wordt de radeloosheid van de letters uitgedrukt in een verschillende zetting. Daarna worden rood en zwart de kenmerkende kleuren van de strijd die zich tussen de woorden openbaart. Op die manier verraadt Ze gaan er met je neus vandoor een beetje dat het een tekst is waarop gewerkt is. Elf jaar meer bepaald, zoals Van Lieshout zelf meegeeft op zijn blog.

TZUM omschrijft Ted Van Lieshout als een dichter in topvorm. Met Ze gaan er met je neus vandoor bewijst hij alvast met verve die stelling en doet hij een indrukwekkende toevoeging aan de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Daarnaast zorgen de timing en thema’s van het boek voor een literaire herdenking van één van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen uit de Belgische geschiedenis. En op die manier verdient die verliefde sneeuwman op de cover eigenlijk een plekje in elke boekenkast.

Ze gaan er met je neus vandoor is ontegensprekelijk het resultaat van een auteur, dichter én zelfbenoemd ‘letterkundig beeldend kunstenaar’ in topvorm. De geslaagde alliantie van woord en beeld, de eigengereide personages met hun authentieke vertelstem en de sprankelende dialogen vormen het zoveelste manifeste bewijs van een onuitputtelijke creativiteit, in combinatie met eigenzinnigheid en durf om te blijven experimenteren.

Tzum, 16.08.2018

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief