lijst

Internationale dag van het kinderboek

Met dit vreugdecakeje laten weten dat het vandaag internationale dag van het kinderboek is. Hang dus spandoeken op met de slogan “Kinderboeken zijn zalig!”.  Wij geven je hier een – veel te kort – inspiratielijstje vol zalige kinderboeken. Hoera! En dat laatste is the new black, mocht je dat nog niet weten. 😉

Ruth Verstraeten leest voor uit ‘Tante Teefje’.

Meer romantiek vind je op www.sprookjeshuwelijken.be De luisterversie is tijdelijk gratis beschikbaar. 🙂

Ontdek nog meer verhalen van de stoerste club ter wereld op www.littleliarsclub.com

Overzicht

Jean-Claude van Rijckeghem / Pat van Beirs

Galgenmeid

Antwerpen 1582. De veertienjarige beurzensnijder en inbreekster Gitte Niemandsdochter wordt in de boeien geslagen door de stadswacht en ter dood veroordeeld. Ze ontsnapt ternauwernood aan de galg door de onderbaljuw ervan te overtuigen dat haar vader een Spaanse hertog is die bovendien adviseur is van koning Filips de Tweede. De Nederlanden zijn in oorlog met Spanje en in ruil voor haar leven moet Gitte spioneren voor de Nederlandse prins van Oranje. Ze reist naar Sevilla en zal al haar list en handigheid moeten aanwenden om de strategische zeekaarten van de hertog te stelen. Maar hoe langer Gitte in Sevilla is, hoe meer ze van de stad en de hertog gaat houden. Wanneer ze de elegante don Domingo ontmoet, slaat haar hart helemaal op hol. Ze probeert met alle middelen onder haar opdracht uit te komen… Met Galgenmeid publiceert het succesvolle schrijversduo Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs opnieuw een beklijvende historische roman. Eerder kenden ze een enorm succes met Jonkvrouw, dat zowat alle prijzen won die een boek kan winnen, van de Thea Beckmanprijs en een eervolle vermelding van de Zoenjury in Nederland, tot de Boekenleeuw, de Kinderen Jeugdjury, de Kleine Cervantes en de Interprovinciale Prijs voor Letterkunde in Vlaanderen. De roman werd vertaald in het Frans, het Engels en het Duits. De auteurs schreven ook het scenario voor de speelfilm Aanrijding in Moscou, die op het filmfestival van Cannes werd bekroond.

Lees méér.

Overzicht

Tonke Dragt

De brief voor de koning

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

De brief voor de koning is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. Het is verschenen in 30 talen.

De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963, en met de Griffel der Griffels 1955–2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend.

Internationale pers over De brief voor de koning:
‘Briljant, buitengewoon.’ – The Times
‘Prachtig geconstrueerd, aangrijpend, betoverend en levensecht.’ – The Guardian
‘Een echte pageturner.’ – The Sunday Times
‘Een verhaal dat je hart sneller laat kloppen… pakt je in vanaf de eerste pagina.’ – Metro

Inclusief een persoonlijke brief van Tonke Dragt aan haar lezers.
Tonke Dragt werd geboren in 1930 in Indonesië. Toen ze twaalf was, brak er oorlog uit en moest haar familie naar een kamp. Daar schreef ze haar eerste verhalen, in het zand en op gevonden en gestolen papier. Na de oorlog verhuisde Dragt met haar familie naar Nederland. Ze werd tekenlerares op een middelbare school. Tijdens het tekenen vertelde ze haar leerlingen verhalen. ‘Ik vroeg mijn leerlingen wat zij zouden doen als er onverwacht op de deur werd geklopt en gefluisterd: “Doe open.” Zo begon het verhaal van schildknaap Tiuri. Niet alleen mijn leerlingen voelden het. Ook ik wist bijna zeker dat dit begin veel mogelijkheden in zich had, misschien zelfs kon groeien tot een heel boek… Waarom zou je je leven wagen voor een brief waarvan je de inhoud niet kent?

Lees méér.

Ontdek ook deze topreeksen door op de cover te klikken:

er zit een alien in je boek Kitty Isabella Maan Kevin Rory De Raaf Emilia Hoektand Tiny nieuwe stijl

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief