nieuws

Internationale vrouwendag 2018. Boeken van en over straffe vrouwen

Geholpen door wereldwijde bewegingen als #MeToo en #TimesUp kwam de strijd voor gendergelijkheid het afgelopen jaar in een hogere versnelling. Vandaag vieren we de vrouwen die dankzij hun alledaags of revolutionair activisme, of simpelweg dankzij hun literaire aanwezigheid, dit momentum mee in stand houden. Als uitgeverij zijn we trots dat we hun stem net iets luider kunnen laten klinken. In het kader van vrouwendag maakten we voor jou een lijst met boeken van straffe vrouwen.

Siel Verhanneman laat zich gelden als jonge dichteres want tijdens de Poëzieweek was haar tweede bundel Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn de best verkochte dichtbundel in Vlaanderen.

Nadia Dala werkte lang als journaliste en reporter, en geeft nu les. Dit jaar werd ze genomineerd voor de Diwan Awards, de Awards voor de meest verdienstelijke Belg met Marokkaanse origine. (Stemmen kan op de website van de Diwan Awards.)

Dalilla Hermans is een veelgevraagd spreker en opiniemaker als het gaat over racisme, identiteit en gelijke kansen. Zwart, waarvoor Dalilla een bijdrage schreef, wordt bejubeld door de pers. Ook haar eerder verschenen boek Brief aan Cooper en de wereld werd met enthousiasme onthaald.

Fanny, het meest vrijgevochten meisje uit de Vlaamse stripwereld, kreeg in 2017 haar eigen stripreeks. Morpheus is het tweede deel in de Fanny K. reeks.

Chimamanda Ngozi Adichie is dé feministe bij uitstek. Een paar jaar geleden ontving Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is haar antwoord in de vorm van vijftien voorstellen.

Roxane Gay heeft in de afgelopen jaren openhartige en populaire essays en blogs geschreven over modern feminisme en het menselijk lichaam.

In Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit  leggen Anais Van Ertvelde en Heleen Debruyne bloot dat ‘seksuele vrijheid’ een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap én in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot.

Brené Brown is een fenomeen. Haar TED talk over kwetsbaarheid werd meer dan 30 miljoen keer bekeken en Oprah Winfrey noemde Brown zelfs haar nieuwe ‘super soul mate’. In haar nieuwste boek praat ze over Verlangen naar verbinding.

Zet een creatieve duizendpoot als Ruth Verstraete samen met flapuit-illustrator Eva Mouton en je krijgt het ongelofelijk grappige en speelse kinderboek Tante TeefjeDeze twee vrouwen staan sterk in hun schoenen.

Hanne Tersmette is een van de weinige vrouwelijke boswachters in Nederland. In haar boek #Gaan neemt ze je mee naar haar favoriete natuurgebieden.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief