nieuws

Jan Van der Cruysse wint De Diamanten Kogel

Zonet werd op het stadhuis van Antwerpen de Diamanten Kogel 2016 uitgereikt door schepen van cultuur Caroline Bastiaens. Dat een boek over een diamantroof in Delhi genomineerd werd voor deze vijftiende editie kon bijna niet anders. Dat Jan Van der Cruysses debuutthriller Bling Bling ook daadwerkelijk de prijs in de wacht sleept, betekent een absolute primeur: voor het eerst in de geschiedenis gaat zowel de Knack Hercule Poirotprijs als de Diamanten Kogel naar één en dezelfde titel.

Het auteurschap zit Jan Van der Cruysse duidelijk als gegoten. Het was al een unicum voor een debuut om aan de haal te gaan met de prestigieuze Hercule Poirotprijs. Nu ook de Diamanten Kogel 2016 naar Bling Bling gaat, mag zijn eerste thriller met recht en rede een schot in de roos genoemd worden.IMG_20170223_204156

“Een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch en verhaalsmatig geloofwaardig” – Lukas De Vos

Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. Albertien Van der Valk, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbiladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.

IMG_20170223_205254Wat begint als een geweldloze diamantroof buiten het zicht van de media, mondt uit in een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

De jury was overigens unaniem lovend:

Jan van der Cruysse verraste met Bling Bling niet alleen vriend en vijand, maar ook menig jurylid: 527 pagina’s, een vuistdik debuut. Kon de auteur geen maat houden? Kon de uitgever niet ingrijpen? Dit kan toch geen redacteur goed vinden? Allemaal veronderstellingen die verkeerd uitpakten!
De ingrediënten voor dit uiterst geslaagde thrillerdebuut: de diamantsector in Antwerpen, de luchthavenpolitie in Delhi, Belgische politiediensten, de maffia in Georgië en een op diamanten beluste juwelendief. Een Georgische diamantenkoerier wordt op het vliegveld van Delhi op creatieve wijze overvallen en bestolen. Waar van de bling-bling: 4 miljoen euro. Eigenaar boos en de koerier moet bloeden. Maar ook het hoofd beveiliging van de transportfirma vliegt de laan uit. Zij zint op wraak en gaat achter de buit aan.
Er ontspint zich een mooi spel dat veel ruimte – ruim 500 pagina’s – in beslag neemt, maar dat tot veler verrassing nauwelijks inzakt noch verveelt. Complex en toch vlot geschreven en leesbaar. Goede zijlijnen en spanningsbogen, snelle afwisseling en fatsoenlijk uitgewerkte karakters. Een hele prestatie voor een dik boek met een alwetende lezer.
Bling Bling is een fijngeslepen schitterende diamant.
Wat een debuut, wat een winnaar!

Er wordt al reikhalzend uitgekeken naar Bling Bling 2, het vervolg dat deze zomer verwacht wordt bij Manteau.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief