nieuws

Jasper Van Loy geeft nieuw perspectief aan het Vlaamse dorp in ‘Onder de kerktoren’

0

Jasper Van Loy (°1994), Kempenzoon, is begaan met de toekomst van het Vlaamse dorp. Hij pende zijn gedachten neer. Het resultaat hiervan lees je in Onder de kerktoren, een pleidooi voor het moderne dorp. 

Wat moet er worden van het Vlaamse dorp als de bakker met pensioen is, het kerkplein een parkeerterrein is geworden en niemand nog weet waar de dichtstbijzijnde bankautomaat is? En waarom moeten we ons bezighouden met dorpen in een toekomst die volgens zoveel mensen toch vooral stedelijk zal zijn?

Met die vragen worstelde Jasper Van Loy. Zijn antwoord is even eigenzinnig als hoopvol.

De deelwagen staat er voor de deur van het café, de espressobar geeft er korting aan de leiding van de Chiro en de leden van de vrouwengilde durven er te gaan cohousen. Het dorp van morgen kan groener, socialer en warmer zijn dan we ooit hadden durven te dromen in het betongrijze Vlaanderen.

Het dorp kan een oplossing zijn en niet langer een probleem – maar enkel en alleen als de dorpelingen er zelf voor gaan.

‘Het is tijd om het dorp niet langer te zien zoals het vijftig jaar geleden was, maar zoals het nu is en, nog belangrijker, zoals het morgen kan zijn.’ – Jasper Van Loy

Meer lezen?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief