Maandag 16 januari staat bekend als Blue Monday: zogezegd de meest deprimerende dag van het jaar. Het klopt wel dat mensen zich in de winter sneller somber voelen. Ook je kind kan daar last van hebben tijdens de donkere, koude wintermaanden, zeker nu de kerstvakantie weer voorbij is.

In SOS mijn kind heeft stress geven experten Annekatrien Masschelin, Karin Genijn en Kristof Morren je tips en oefeningen waarmee je je kind kan leren omgaan met somberheid. Centraal in het boek staat de metafoor van de zee: wanneer je kind vaart op een rustige zee, voelt hij zich goed.

Hieronder vind je al twee oefeningen om uit te proberen!

 

1. Somberheid tegengaan: schat van de dag-dankbaarheid

Effect op stress

De positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie waarin meer focus ligt op het ontwikkelen van een gezonde geest en minder op het genezen van een zieke geest. Uit onderzoek blijkt immers dat wanneer je positieve emoties ervaart, dit een gunstig effect heeft op je stressbeleving en op je geluksgevoel.

Benodigdheden

 • Groot blad
 • Stiften
 • Eventueel een koffertje of doosje

Aan de slag

Dit is een oefening die je samen met je kind kan doen wanneer hij gaat slapen. Het is ook een fijne oefening om met het hele gezin te doen, bijvoorbeeld tijdens het avondeten.

Overloop samen met je kind de dag en ga op zoek naar die momenten waarop jij of je kind op de rustige zee voeren. Je kan dan ook even bevragen waaraan je kind dit merkte. Spreek om de beurt uit waar je trots op bent, wat je blij heeft gemaakt of waar je dankbaar voor bent.

Hoe vaker je deze oefening herhaalt, hoe meer je kind zich bewust openstelt voor de positieve emoties tijdens de dag.

TIP

Het kan fijn zijn om deze oefening bij te houden in een logboek of een trotsbord te maken aan de muur.

 

Verdiepende oefening: Schat vol dankbaarheid

Voor deze oefening trekken jij en je kind best een uurtje uit. Maak het gezellig met allemaal dingetjes waar jullie blij van worden. Een lekker koekje, een blij muziekje, eventueel wat geurkaarsjes, een knusse trui of onesie… zolang jullie je maar goed voelen.

Vandaag maakt ieder zijn eigen schat. Een koffertje vol dankbaarheid. Teken elk een schatkoffer op een groot papier en vul deze met allemaal dingen waar je dankbaar voor bent. Op jouw manier: je kan schrijven, tekenen of je kan prenten zoeken in een tijdschrift. Zolang je er maar blij van wordt. Je mag dit natuurlijk ook in een echt doosje of koffertje stoppen.

Vertel elkaar wat er in jouw schatkoffer zit en waarom je er zo blij van wordt.

Waar ga je je schat ophangen of neerzetten? Kies een plekje waar je vaak komt. Zo kan je steeds opnieuw dat blije, dankbare gevoel opwekken door naar jouw schat te kijken.

 

2. Positief denken stimuleren: helpende gedachten

Effect op stress

Gedachten kunnen bepalen hoe je je voelt. Negatieve gedachten zijn gedachten die je kunnen beperken of je stress verhogen. ‘Ik kan het niet’ en ‘Dat gaat niet’ zijn zinnen die je je kind misschien regelmatig hoort gebruiken. In deze oefening gaan we net de positieve of helpende gedachten stimuleren. Ze helpen om je kind weer naar de rustige zee te brengen. Een positieve prikkel in het nadenk-brein heeft immers een effect op het gevoelsbrein. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus wanneer je zorgt dat deze helpende gedachten regelmatig wordt herhaald of goed zichtbaar is in huis, dan zal het brein deze gedachte ook gemakkelijker onthouden.

Benodigdheden

 • Papier
 • Stiften of potloden
 • Schaar
 • Touw
 • Zinnen op kaartjes geschreven
 • Eventueel een visnetje of zeef

 

Aan de slag: Oefening ‘Zeemonsters en zeesterren’

Neem 2 tekenbladen. Laat je kind op het ene blad een schitterende zeester tekenen en op het andere blad het engste, griezeligste zeemonster dat er bestaat. Vertel dat de zeester een echte ster is in het vertellen van positieve woorden en krachtige gedachten. Het zeemonster probeert je steeds bang te maken door negatieve dingen te zeggen. Samen gaan jullie dit monster verslaan.

Schrijf onderstaande zinnen op kaartjes. Laat je kind raden of het een zin is die de zeester of het zeemonster zegt. Als het juist is, mag je kind het woordkaartje bij het juiste dier leggen.

 • Dat lukt me nooit.
 • Dat is veel te moeilijk.
 • Ik doe mijn best.
 • Goed blijven ademen en niet in paniek raken.
 • Ik kan dat niet
 • Stapje voor stapje.
 • Pfffffff.
 • Komaan!

Nu gaan jullie een stapje verder: teken een netje op papier een knip het uit. Je kan ook een zeef uit de keuken nemen of misschien wel een echt visnetje. Laat je kind nu zelf voor alle negatieve gedachten van het zeemonster een positieve bedenken. Als het lukt, dan mag het kaartje in het netje. Als alle negatieve gedachten zijn omgebogen tot positieve gedachten, is het zeemonster gevangen!

 

Meer oefeningen vind je in:

SOS Mijn kind heeft stress

Steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van stress, aandachtsproblemen, faalangst, een laag zelfbeeld, slaapproblemen, piekergedachten, prikkelgevoeligheid… Ouders willen hun kinderen helpen, maar weten niet hoe. SOS mijn kind heeft stress wil op een toegankelijke manier hulp bieden. Hoe leg je stress uit aan je kind? Hoe herken je de signalen ervan? Wat gebeurt er in het lichaam en het hoofd van je kind? Hoe kan je er als ouder op reageren? Hoe kunnen jullie er samen iets aan doen? Naast heldere uitleg bevat het boek een praktisch gedeelte met tools en ademhalingsoefeningen op maat van kinderen in de ... lees meer lagereschoolleeftijd. Dit boek is opgebouwd rond de metafoor van de zee, die overal wordt doorgetrokken, in woord en beeld: wanneer je kind vaart op een rustige zee, voelt hij zich goed; bij storm op zee raakt je kind door gevoelens en emoties overmand; wanneer hij vastloopt op het strand, wil hij zich terugtrekken. De bedoeling is dat je kind leert kapitein te zijn op zijn eigen boot, met jou als matroos aan zijn zijde. Welkom aan boord!

€ 24,99

 

Ontdek ook onze andere opvoedingsboeken:

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00

Wat denkt mijn tiener nu echt?

Een tiener opvoeden voelt soms als een rollercoaster. Je kind is groter geworden, evenals de problemen waarmee je misschien te maken krijgt. Het brein van een puber ondergaat net zoveel veranderingen als dat van een peuter, alleen staan de emoties nu flink onder invloed van een krachtige cocktail van hormonen.   Wat denkt mijn tiener nu echt? behandelt de meest voorkomende scenario’s waarmee je als ouder van een puber te maken kunt krijgen. De auteurs houden die tegen het licht van de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein. Ze bespreken de misverstanden die kunnen ontstaan, ze leren je ... lees meer diep ademhalen en effectieve methoden gebruiken om situaties waarin de emoties hoog oplopen op het moment zelf te bedaren. Daarnaast bieden ze langetermijnstrategieën om de relatie met je tiener te verbeteren. Lastige problemen worden aangepakt, zoals omgaan met groepsdruk en examenstress tot zelfverwonding, drugs en anticonceptie.   Wat denkt mijn tiener nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun tiener beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren. Kortom, om hun tiener te begeleiden op zijn of haar reis naar volwassenheid.

€ 15,00

Laat je kind niet los

Voor velen voelt ouderschap niet meer als vanzelfsprekend aan. Kinderen lijken ook minder aan te nemen van volwassenen en hebben minder ontzag voor ouders en andere opvoeders. Vaak nemen leeftijdgenoten de belangrijkste plaats in hun leven in. Zij zijn de nieuwe referentie van onze kinderen bij het vormen van hun gedrag, identiteit, normen en waarden. Dit alles wordt nog versterkt door de alomtegenwoordige sociale media. Kinderen raken daardoor in de war en de hechtheid van het gezin wordt ondergraven.   In Laat je kind niet los legt dr. Neufeld uit hoe deze oriëntatie op leeftijdgenoten de natuurlijke leiderschapsrol van de ... lees meer opvoeders, die kinderen nodig hebben om zich ten volle te ontplooien en van hen te leren, ondermijnt. Een hechte band is de sleutel. Hij legt uit hoe je moeilijke situaties aanpakt en hoe je de relatie met je kinderen kunt versterken of herstellen. Zij ontwikkelen zich het best tot onafhankelijkheid en veerkracht vanuit die veilige relatie. Een kind moet zijn ouders vertrouwen en op hen kunnen leunen totdat het zelf een eigen persoon is geworden. Ouders moeten daarom weten hoe ze dat vertrouwen krijgen.

€ 24,99