nieuws

Jeroen Meus wint Johannes van Damprijs!

0

De Johannes van Damprijs gaat naar de Leuvense kok Jeroen Meus, zo maakt het Allard Pierson gisteren bekend. De Johannes van Damprijs is een Nederlandse oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Meus neemt de prijs op 11 februari in ontvangst.

Uit het juryrapport: ‘Juist door de combinatie van zijn televisieprogramma’s en kookboeken heeft Meus een enorm bereik gekregen in Vlaanderen en Nederland. Met zijn enthousiasme en gastronomische kennis van zaken is Jeroen Meus uitgegroeid tot dé ambassadeur van de Vlaamse keuken, maar ook van vele internationale keukens en culinaire tradities. Hij heeft miljoenen Vlamingen en Nederlanders geïnspireerd om zelf in de keuken aan de slag te gaan en de belangstelling voor de gastronomie aangewakkerd. Daarbij is hij nooit het sociale aspect van het eten uit het oog verloren. Meus laat zien dat het koken verschillende culturen en achtergronden dichter bij elkaar kan brengen.’

De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. De eerste laureaat van de internationale oeuvreprijs was Claudia Roden, gevold door jaarlijkse toekenningen aan Harold McGee, Carlo Petrini, John Halvemaan, Yotam Ottolenghi en Alice Waters. De laatste prijs werd in 2019 toegekend aan de Franse chef Alain Passard; in 2020 en 2021 werd de prijs vanwege de coronapandemie niet uitgereikt.

De jury bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (voormalig chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Instituut voor Beeld en Geluid), Jonah Freud (eigenaar Kookboekhandel, kookboekenauteur en culinair journalist), Charlotte Kleyn (conservator geschiedenis van de voeding Allard Pierson) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties van de UB Leiden). 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief