nieuws

Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs 2017

Jeroen Olyslaegers overtuigt Lezersjury én Vakjury FINTRO Literatuurprijs.

Jeroen Olyslaegers wint de Fintro Literatuurprijs 2017. De vakjury onder leiding van Kathleen Cols bekroont Wil tot het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. De jury koos Wil uit meer dan 400 Nederlandstalige boeken. De auteur ontvangt 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

Bovendien is Wil ook met voorsprong de winnaar van de honderdkoppige Lezersjury onder leiding van Raf Walschaerts. Jeroen Olyslaegers ontvangt hiervoor 2.500 euro en een bijzondere vulpen.

De Fintro Literatuurprijs is de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. De feestelijke bekendmaking en de uitreiking vonden vanmiddag plaats in de Handelsbeurs in Gent.

Uit het juryverslag van de Vakjury:

‘Olyslaegers (Jeroen) schreef met Wil een ijzersterke oorlogsroman waarin tempo en taligheid hand in hand gaan. Een roman waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang haar inwoners zich nog herinneren wat ooit passeerde.

Uiteindelijk, na verhit beraad, koos de jury voor een boek dat niet los gezien kan worden van een maatschappelijke context. Een boek dat binnen die context onontkoombaar wil zijn en daarin slaagt. Een boek vol ambitie, morele complexiteit en lucide taal. Uiteindelijk koos de jury voor de literaire oerkreet die klonk uit de roman Wil, van Jeroen Olyslaegers.’

Het volledige juryverslag lees je hier.

Enkele stemmen uit de Lezersjury:

 ‘Wil heeft het allemaal, een fantastisch taalgebruik, een meeslepend verhaal, de sfeer en bovenal doet het de lezer nadenken. Nadenken over moraliteit, over goed en kwaad, over meelopen of verzet bieden. Het boek geeft me zin om oude familiegeschiedenissen boven te spitten en meer te weten te komen over de geschiedenis van Antwerpen.’
 ‘Wil is een gruwelijk mooi boek, boeiend maar ook beklemmend. Niet helden zijn de hoofdpersonages, maar kwetsbare mensen met al hun zwakheden in een ongewone tijd.’
 ‘Het meest volmaakte boek uit de shortlist. Olyslaegers vat de geest van zijn personages compleet en laat dit ook doorsijpelen in hun taal. Hoewel je in het verhaal meegezogen wordt, laat het boek je achter met vragen die buiten het eigen bereik liggen. Wil is, zoals alle mooie boeken, een bundel papier die uiteindelijk toch een spiegel blijkt.’

Over Wil

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden probeert Wilfried te overleven, terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers betwist de breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw.

Over Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ(2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST(2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Zijn nieuwste roman ‘Wil’ stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen.

Shortlist Fintro Literatuurprijs 2017
Rivieren van Martin Michael Driessen (Van Oorschot)
Hoogmoed van Richard Hemker (Van Oorschot)
Oksana van Donald Niedekker (Uitgeverij Koppernik B.V.)
Wil van Jeroen Olyslaegers (De Bezige Bij)
Het smelt van Lize Spit (Das Mag)

De vakjury bestond uit Kathleen Cools (voorzitter), Edith Aerts, Guinevere Claeys, Danny Theuwis, Jan Postma en Ronald Soetaert.

Organisatie & partners
De Fintro Literatuurprijs 2017 is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van Fintro. Andere partners zijn Humo, Canvas, Radio 1, De Standaard.
Deze tweede editie van de Fintro Literatuurprijs is ook de laatste. Boek.be werkt, in nauwe samenspraak met onze trouwe hoofdsponsor Fintro en mediapartner VRT, aan een alternatieve format die het brede publiek een jaar lang warm maakt voor actuele Nederlandstalige literatuur. Op de komende boekenbeurs geven we de aftrap.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief