nieuws

Jeroen Olyslaegers wordt ‘writer in residence’ bij Museum Mayer van den Bergh

Jeroen Olyslaegers geniet nog na van de twee prijzen die hij recent won: hij sleepte zowel de Fintro Literatuurprijs als de Ultima voor de Letteren in de wacht. Maar hij zit niet stil, want Olyslaegers wordt ‘writer in residence’ bij Museum Mayer van den Bergh.

De komende twee jaar zal Jeroen Olyslaegers zich engageren als ‘writer in residence’ bij het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, waar het topstuk van Pieter Bruegel, Dulle Griet, hangt. ‘Een jongensdroom die uitkomt’, aldus Olyslaegers.

De samenwerking vindt plaats in het kader van het Bruegeljaar in 2019, waarin de bijzondere Bruegeltentoonstelling ‘De wereld op zijn kop’ zal openen. Het is dan precies 450 jaar geleden dat de bekende schilder overleed.

‘Zelfs veel Antwerpenaren kennen Mayer van den Bergh niet. Als writer in residence hoop ik het museum bekender te maken bij het publiek.’ – Jeroen Olyslaegers in De Standaard

Als ‘writer in residence’ zal Olyslaegers verschillende projecten aanpakken. Zo is hij van plan in gesprek te gaan met historici gespecialiseerd in de 16e eeuw en is hij bezig met een nieuwe audiogids voor het museum. Maar belangrijker nog: hij zal er de research doen voor zijn nieuwe roman, die deels in het teken zal staan van Antwerpen in de 16e eeuw en de Dulle Griet.

“Het Museum Mayer Van den Bergh doet mij dromen. In haar bezit is één van de mooiste en voor mij een van de meest intrigerende schilderijen ooit gemaakt, de Dulle Griet van Pieter Breughel de Oude. Ik heb het museum zelf altijd als mysterieus ervaren. In feite en in alle discretie gezegd is het zelfs een jongensdroom van deze bijna vijftigjarige knaap die een mooi museum als een portaal beschouwt naar zoveel verschillende werelden.” – Jeroen Olyslaegers op www.museummayervandenbergh.be

Op 5 oktober 2017, Olyslaegers’ verjaardag, zal hij de eerste artistieke interventie als ‘writer in residence’ voorstellen in Museum Mayer van den Bergh.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief